Boek
Nederlands

Aan de grond in Londen en Parijs

George Orwell (auteur), Joop Waasdorp (vertaler)
+1
Aan de grond in Londen en Parijs
×
Aan de grond in Londen en Parijs Aan de grond in Londen en Parijs

Aan de grond in Londen en Parijs

Genre:
Relaas van de Britse schrijver (1903-1950) over zijn ervaringen als zwerver in de jaren 1927-1932.
Titel
Aan de grond in Londen en Parijs
Auteur
George Orwell
Vertaler
Joop Waasdorp
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Down and out in Paris and London
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2001
256 p.
ISBN
90-450-0339-2 9789045003399 (paperback)

Besprekingen

In het hol van de plongeur

Een nieuwe vertaling hoeft zelfs niet. Er is altijd wel een goede reden om Aan de grond in Londen en Parijs van George Orwell te lezen of te herlezen. Armoede is van alle tijden, van 2020 als van 1928.

Eric Blair (1903-1950), die zich later het pseudoniem George Orwell aanmat, zocht als jongeman de zelfkant niet op; de ervaringen die hij in Aan de grond in Londen en Parijs beschrijft, overvielen hem. Blair kwam in 1928 als beginnend freelancejournalist in Parijs nauwelijks aan de bak. Hij werd onverwachts in het ziekenhuis opgenomen en was dan ook nog eens het slachtoffer van diefstal, waardoor hij, berooid, dringend op zoek moest naar een baantje. Om het even wat, want zelfs eten en onderdak kon hij niet meer betalen. Op die manier geraakte hij als vanzelf aan lagerwal en kwam hij snel terecht in een spiraal van armoede. In Londen verkeerde hij nadien, in afwachting van beter betaald werk, nog enige tijd tussen de daklozen. Kortom, hij beleefde, proefde, rook de ellende van dichtbij. En hij maakte er als geëngageerd schrijver zijn eerste grote onderwerp van.

Orwell schreef wat je autobiografische documentaire non-fictie kunt noemen, een soort langgerekte inleefreport…Lees verder

Aan het begin van zijn schrijversloopbaan heeft de Britse schrijver (1903-1950) een vijftal jaren doorgebracht tussen de allerarmsten, eerst in Parijs en later in Londen. In Parijs heeft hij nog een dak boven zijn hoofd met af en toe een baantje in een restaurant. In Londen slaapt hij in speciale onderkomens voor daklozen en moet hij de vernederingen ondergaan van de zogenaamde liefdadigheid. Orwell is altijd een vurig socialist geweest die zich het lot van de armen en misdeelden aantrok. Aan het einde van zijn verslag schetst hij het beeld van een gemiddelde zwerver, waarbij hij probeert alle vooroordelen jegens deze grote groep mensen weg te nemen. Orwell toont zich al op jonge leeftijd een boeiend verteller met een nauwkeurig oog voor details en een fijnzinnig gevoel voor humor. Uitstekende vertaling. De kleurige omslag toont een rij werklozen in Parijs, wachtend op werk of eten. Prettige, vrij kleine druk.

Over George Orwell

George Orwell, pseudoniem voor Eric Arthur Blair (Motihari (India), 25 juni 1903 – Londen, 21 januari 1950), was een Brits schrijver, journalist, essayist en literair criticus. Hij is een van de meest bewonderde Engelstalige auteurs van de 20e eeuw. Het bekendst zijn de twee werken die hij schreef tegen het einde van zijn leven: de moderne allegorie Animal Farm en de dystopische roman 1984. Beide zijn scherpe aanklachten tegen stalinisme en totalitarisme.

Eton College en Indian Imperial Service

Eric Arthur Blair werd geboren op 25 juni 1903 in Motihari, Bihar, India uit een Schotse familie. Zijn vader Richard Blair werkte voor het opiumdepartement van de Civil Service. Zijn moeder Ida Limouzin bracht hem na een jaar naar Engeland. Hij had een oudere zuster, Marjorie, en een jongere zuster, Avril. Later zou hij zijn familiale achtergrond ironisch omschrijven als lower-…Lees verder op Wikipedia