Boek
Nederlands

Mosje

Geert De Kockere (auteur), Johan Devrome (illustrator)
Mosje is op zoek naar lief gezelschap. Iedereen die ze tegenkomt is niet goed genoeg, maar tenslotte vindt ze gelukkig haar moeder. Prentenboek met grappige illustraties en een ritmisch verhaal op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Mama
Titel
Mosje / Geert De Kockere ; met prenten van Johan Devrome
Auteur
Geert De Kockere
Illustrator
Johan Devrome
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2000
[36] p. : ill.
ISBN
9789073913837 (hardback)

Besprekingen

Ken je Mosje, Mosje van het sleutelbosje?" Wie Geert de Kockere kent, weet dat met zo'n regel de toon gezet is voor een nonsensicaal vers dat zich langs herhalingen en woordspelingen over de regels zal slingeren. De openingstekst is een stapelvers. De eerste regels worden herhaald en telkens met één regel aangevuld tot een soort climax: Mosje zoekt een lieveling. "Lieveling, lieveling, / sleutelbloem en sleutelring, / wie wordt mijn lieveling?" Er zijn er nogal wat die willen: rare Jan, Ma de Moiselle, Bo de reus, Krulle-Mie, stille Piet, Babbe Lut, Marie-Claire, wilde Bras, Joris één en twee, juffrouw Jansen, Vera van der Zee en blote Rik. Maar Mosje wil hen niet. En dan komt zijn moeder en Mosje vliegt haar om de hals. Zij wordt zijn lieveling. De herhalingen en de leuk klinkende samenstellingen maken de tekst prettig om voor te lezen voor jonge kinderen die al snel zullen kunnen meezeggen.

Wat het boek echt bijzonder maakt, zijn de verrassende tekeningen van Johan Devrome, …Lees verder
Mosje is een expressief dametje met spillebenen, gehuld in een geblokt kleedje. Zij is op zoek naar dierbaar gezelschap: 'een lieveling'. Er dient zich een dertiental kandidaten aan, maar die voldoen niet aan Mosjes verwachting. Dan verschijnt Mosjes moeder. Zij wordt begroet met een volmondig en onvoorwaardelijk 'ja!'. Dit kleurrijke prentenboek op oblong-formaat is bijzonder qua tekst én illustraties. Het is een ritmisch verhaal op rijm in dialoogvorm, met talloze woordspelingen en een sterk associatief karakter. De grote platen beslaan telkens twee pagina's en volgen letterlijk de draad in het verhaal. De karakteristiek van de figuren uit de tekst wordt benadrukt door de typische, wat karikaturale vormgeving en de losse elementen aan draadjes eromheen. Een ongewoon, fantasievol prentenboek, om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 4 jaar. Zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

Over Geert De Kockere

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Photo Dante

Geert De Kockere (Tielt, 18 mei 1962) is een Vlaamse schrijver. Hij schrijft vooral kinderboeken.

Biografie

Geert De Kockere studeerde voor onderwijzer, maar werd later beroepsjournalist. Zo werkte hij onder meer voor De Standaard-Het Nieuwsblad. Hij werkte mee aan de tijdschriften Dopido, Doremi, Zonnekind, Kokodi en Knuffel. Hij was bijna twintig jaar hoofdredacteur van Klap en Kits.

In 1989 debuteerde hij met een bundel kindergedichten: Vingers in de jam, uitgegeven bij Lannoo. In 1990 richtte hij de vzw Pigmalion op: een productiehuis dat kunstzinnige projecten realiseert. In 1991 maakte hij voor uitgeverij De Eenhoorn het kinderboek Puntje puntje puntje. Ondertussen publiceerde hij al meerdere verhalen en dichtbundels voor alle leeftijden. Daarnaast verzorgde hij ook het poëziegedeelte van het kunstproject Gezicht in zicht, dat twee jaar lang door Vlaanderen reisde. In 1999 maakte hij samen met be…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek