Boek
Nederlands

De roos

Geert De Kockere (auteur), Johan Devrome (illustrator)
+1
De roos
×
De roos De roos
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Na de dood van zijn vader probeert een jongen zijn moeder blij te maken met wat liefde in de vorm van een rode roos. Prentenboek met grote tekeningen die rode rozen aanduiden. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Bloemen, Liefde
Titel
De roos / Geert De Kockere ; met prenten van Johan Devrome
Auteur
Geert De Kockere
Illustrator
Johan Devrome
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2003
[28] p. : ill.
ISBN
90-5838-183-8

Besprekingen

Een beetje liefde, alstublieft". Dat is de eerste zin in dit mooie boek. Het jongetje dat ze uitspreekt, is bezorgd om zijn moeder, die treurt om de dood van haar man. Het jongetje stelt de vraag aan de winkelier, die het precies begrijpt en hem een roos meegeeft uit zijn tuin, "en zeg aan je moeder dat er veel liefde in zit". Als de roos verwelkt, gaat het jongetje er een nieuwe vragen en zegt erbij dat ze van de winkelier komt, waarna de moeder hem bedankt als ze inkopen gaat doen. Een sprong in de tijd later blijken moeder, zoon en winkelier bij elkaar te horen en heeft de moeder een hele tuin vol rozen.

Dit alles wordt heel subtiel gesuggereerd in een beeldende, poëtische tekst, die ondersteund wordt door waterverfschilderingen van rode rozen op elke bladzijde. Ook deze zijn eerder suggestief, maar desondanks heel herkenbaar en sfeervol. De tekst focust op de essentie. Toch is het gebeuren duidelijk en begrijpelijk. Een verstild, prachtig uitgegeven boek dat wellicht eerde…Lees verder
De jongen zonder vader wil zijn moeder weer liefde geven. Hij gaat naar de winkel, vraagt om liefde en krijgt een roos. Zijn moeder knapt ervan op en aan het eind van het verhaal blijkt jaren later dat zij met de winkelier is getrouwd. Zeer poëtisch verhaal, prachtig vormgegeven in dit liefdevol verzorgde vierkante boekje. Het verhaal is eenvoudig maar bevat een mooie boodschap. Op naast liggende bladzijden zijn met waterverf vormen in rood aangebracht die steeds verwijzen naar de roos als symbool van de liefde. De doelgroep is breed. Zowel kinderen (vanaf 8 jaar) als volwassenen zullen geroerd zijn door deze daad van liefde die vervolgens weer liefde ontwikkelt. Een hele bijzondere uitgave.

Over Geert De Kockere

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Photo Dante

Geert De Kockere (Tielt, 18 mei 1962) is een Vlaamse schrijver. Hij schrijft vooral kinderboeken.

Biografie

Geert De Kockere studeerde voor onderwijzer, maar werd later beroepsjournalist. Zo werkte hij onder meer voor De Standaard-Het Nieuwsblad. Hij werkte mee aan de tijdschriften Dopido, Doremi, Zonnekind, Kokodi en Knuffel. Hij was bijna twintig jaar hoofdredacteur van Klap en Kits.

In 1989 debuteerde hij met een bundel kindergedichten: Vingers in de jam, uitgegeven bij Lannoo. In 1990 richtte hij de vzw Pigmalion op: een productiehuis dat kunstzinnige projecten realiseert. In 1991 maakte hij voor uitgeverij De Eenhoorn het kinderboek Puntje puntje puntje. Ondertussen publiceerde hij al meerdere verhalen en dichtbundels voor alle leeftijden. Daarnaast verzorgde hij ook het poëziegedeelte van het kunstproject Gezicht in zicht, dat twee jaar lang door Vlaanderen reisde. In 1999 maakte hij samen met be…Lees verder op Wikipedia

Suggesties