Boek
Nederlands

Afval en dorre bladeren : roman

Drie monologen, uitgesproken tijdens de dodenwake bij een zonderlinge Franse arts in een Zuid-Amerikaans dorp.
Onderwerp
Colombia, Dood
Extra onderwerp
Monologen, Landleven, platteland
Titel
Afval en dorre bladeren : roman
Auteur
Gabriel García Márquez
Vertaler
C.A.G. Van den Broek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
La hojarasca
Editie
7
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2010
141 p.
ISBN
9789029085892 (hardback)

Besprekingen

In Macondo, een stad met een grote bananenplantage ergens in Zuid-Amerika, woont al jaren, in volslagen afzondering, een vreemde, zeer zwijgzame, meelijwekkende Franse arts, die zich uiteindelijk door ophanging van het leven berooft. Bij zijn doodsbed houden drie mensen: een oude kolonel, vriend van de dokter, zijn dochter Isabel en haar zoon de dodenwake, totdat de plaatselijke autoriteiten verlof geven het lijk te begraven. Een verhaal, opgebouwd uit fijne, gestileerde monologen, dat tevens opkomst en ondergang weergeeft van de bevriende familie en van de stad Macondo. Uit deze eerste roman blijkt reeds het aangeboren verteltalent van de auteur. Sublieme vertaling. Gebonden; normale druk.

Over Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez (Aracataca, 6 maart 1927 – Mexico-Stad, 17 april 2014), ook Gabo genoemd, was een Colombiaans schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur. Hij was tevens publicist, journalist en politiek activist. García Márquez werd gezien als het gezicht en belangrijkste exponent van het magisch realisme, hoewel zijn schrijfstijl daar niet helemaal in valt te plaatsen.

Levensloop

Gabriel García Márquez werd op 6 maart 1927 in de Colombiaanse kustplaats Aracataca geboren. Hij is de zoon van Gabriel Eligio García en Luisa Santiaga Márquez Iguarán, dochter van kolonel Nicolás Márquez en Tranquilina Iguarán, waar de jonge Gabriel opgroeide nadat zijn ouders naar Riohacha verhuisden.

In 1936 overleed kolonel Nicolás Márquez, wat voor Gabriel de reden was om voor zijn opleiding naar Barranquilla te verhuizen. Hij volgde vanaf 1940 het voortgezet onderwijs in de Colegio San José, en behaalde in…Lees verder op Wikipedia