Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Verslag van een reis naar en beklimming van het Ararat-gebergte in het oosten van Turkije, afgewisseld met jeugdherinneringen van de schrijver en persoonlijke overdenkingen over zijn geloof en de verschillende betekenissen van de berg Ararat.
Titel
Ararat
Auteur
Frank Westerman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2007
283 p.
ISBN
9789045012995

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Taal als religie
Aan het begin van zijn nieuwste non-fictie boek stapelt Frank Westerman de gelijkluidende lettergrepen van de bergnaam Ararat op elkaar om een bergje te maken, en vertelt erbij: "Ik houd ervan om van letters woorden te bouwen en van woorden verhalen. Om de klank, de cadans, de betekenis. En om de vonken. Kets twee zinnen tegen elkaar en er ontstaat vuur." Naast dit literaire credo en de verwijzing naar zijn opvatting over frictie (literaire fictie), vat Westerman verder in die paragraaf de betekenis samen van de berg Ararat voor hemzelf, de religies en de hedendaagse politiek kernachtig samen. Een sterk begin dat net als de al even overtuigende proloog, bij herlezing de zorgvuldige constructie van dit boek releveert. De auteur bereikt in Ararat alleszins zijn top wat de literaire verwerking van de feiten betreft, maar verwaarloost wel die feiten voldoende te duiden.
Maar eerst die berg van Noach. Het lettergreepbergje dat Westerman ervan maakt, is een profaan t…Lees verder
Tijdens een verblijf in 1999 in het naburige Jerevan (Armenië) raakt de auteur in de ban van het alomtegenwoordige silhouet van de berg Ararat. De berg roept bij de auteur geologische en theologische vragen op: is het een vulkaan die nog eens tot uitbarsting zou kunnen komen? Wat bezielt de mensen die zoeken naar resten van de ark van Noach en hoe staat het met zijn eigen geloof? Dit levert een spannend reisverhaal op, waarin beschouwingen over het geloof van zijn kinderjaren (zijn doop als baby en een bijna-verdrinking in een bergbeekje), gesprekken met zijn dochtertje van drie, gesprekken met docenten van de middelbare school en van de de TU in Delft, elkaar afwisselen met de beschrijving van de reis naar de top. Rode draad is de nietigheid van de mens tegenover de natuur. Veelzeggend is misschien dat zowel de geloofsvraag als de top van de Ararat in het verschiet blijven liggen. Het boek bevat drie handige kaartjes en een verantwoording van de literatuur. De vormgeving van de kaft…Lees verder

Over Frank Westerman

Frank Martin Westerman (Emmen, 13 november 1964) is een Nederlands journalist en schrijver. Sinds 2002 woont en werkt hij in Amsterdam.

Loopbaan

Westerman groeide op in een Nederlands-hervormd gezin in Assen, als zoon van een NAM-ingenieur. Hij studeerde Tropische Cultuurtechniek aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Voor zijn afstudeeronderzoek verbleef hij in 1987 in Puno in het zuiden van Peru, waar hij de precolumbiaanse irrigatiemethoden van de Aymara in de Andes bestudeerde. In die tijd schreef hij zijn eerste journalistieke reportages.

In 1992 werd Westerman correspondent voor de Volkskrant in Belgrado. Als verslaggever van NRC Handelsblad bezocht hij nadien diverse internationale brandhaarden. Samen met collega-journalist Bart Rijs wist hij als enige journalist door te dringen tot Srebrenica ten tijde van de val in 1995. Zij schreven daarover het boek Het zwartste scenario waarbij ze geheime VN…Lees verder op Wikipedia