Boek
Meertalig

De mooiste van Francesco Petrarca

Francesco Petrarca (auteur), Koen Stassijns (samensteller)
Keuze uit de sonnetten van de Italiaanse dichter, met inleiding en vertaling (1304-1374).
Extra onderwerp
POE, Gedichten
Titel
De mooiste van Francesco Petrarca / samengebr. door Koen Stassijns ... [et al.]
Auteur
Francesco Petrarca
Samensteller
Koen Stassijns
Taal
Meertalig, Nederlands, Italiaans
Oorspr. taal
Italiaans
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2001
158 p.
ISBN
90-209-4196-8

Besprekingen

Dante, Petrarca en Boccaccio zijn de drie grote wegbereiders van het humanisme en de renaissance. Van Dante wordt vooral de Goddelijke komedie gelezen, van Petrarca de liefdespoëzie. Je mag echter niet over het hoofd zien dat Petrarca een echte uomo universale was. Hij hield zich bezig met allerlei projecten en activiteiten, intellectuele en andere. Op het einde van zijn leven, op 70-jarige leeftijd, in 1374, ordende Petrarca zijn vroegere disparate gedichten in de zgn. Canzoniere. De autograaf van dit werk wordt bewaard in de Vaticaanse Bibliotheek. Het grootste gedeelte van de 366 gedichten (meestal sonnetten) zijn liefdesgedichten. Daarnaast vind je ook enkele gelegenheidsgedichten. De titel Canzoniere is niet van Petrarca. Hijzelf noemde het werk Rerum vulgarium fragmenta, met een duidelijke verwijzing naar het volgare, het Italiaans. In de Middeleeuwen was het immers niet evident om in de volkstaal te schrijven. Dante en Petrarca waren p…Lees verder
Ruime keuze uit de beroemde sonnettenbundel 'Il canzoniere' van de 14de-eeuwse Italiaanse dichter Petrarca. Samen met Dante en Bocaccio geldt hij als grondlegger van de Italiaanse taal. In deze sonnetten idealiseerde hij zijn grote liefde Laura. Vooraf gaat een substantiële inleiding (20 p.) van Bart Vanden Bossche en besloten wordt met annotaties van de vertalers. De vertalingen zijn van verschillende vertalers (o.a. Ike Cialona en Frans van Dooren) en verschijnen hier merendeels voor het eerst. Er is een zekere overlapping met de eerdere bloemlezing van Frans van Dooren: 'Sonnetten en andere gedichten'*. Mooi gebonden uitgaafje op pocketformaat in een reeks met bloemlezingen uit het werk van beroemde dichters, zoals Goethe, Heine en Neruda. Bevat de Nederlandse en de oorspronkelijke Italiaanse tekst. Zeer kleine druk.

Over Francesco Petrarca

Francesco Petrarca (ook Francesco Petracco) (Arezzo, 20 juli 1304 – Arquà Petrarca, 19 juli 1374) was een Italiaans dichter en prozaschrijver en de grondlegger van het humanisme.

Hij was de zoon van een notaris die tegelijk met Dante om zijn lidmaatschap van de Welfen werd verbannen uit Florence.

Petrarca bracht een groot deel van zijn jeugd door in Avignon, waarnaar de familie verhuisde om paus Clemens V te volgen, die daar vanaf 1309 verbleef vanwege het pauselijk schisma.

Hij studeerde in Montpellier (1319-1323) en trok vervolgens naar Bologna, waar hij rechten studeerde van 1323 tot 1325. Zijn interesse ging echter meer uit naar het schrijven, een passie die hij deelde met zijn vriend Giovanni Boccaccio. In 1326, na de dood van zijn vader, keerde hij terug naar Avignon. Daar ontving hij de lagere wijdingen en legde zich toe op de studie van de Latijnse klassieken. Op 6 april 1327 (Goede Vrijdag) ontwaarde hij in de kerk St.-Claire een meisje, dat hij…Lees verder op Wikipedia

Suggesties