Boek
Nederlands

Het boek der rusteloosheid door Bernardo Soares

Fernando Pessoa (auteur)

Het boek der rusteloosheid door Bernardo Soares

In de reeks:
Gefingeerd dagboek van een hulpboekhouder die zich gedetailleerd rekenschap geeft van de problematische aspecten van het bestaan.
Onderwerp
Pessoa, Fernando
Titel
Het boek der rusteloosheid door Bernardo Soares
Auteur
Fernando Pessoa
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
Livro do desassossego
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2001
356 p. : ill.
ISBN
90-295-3369-2

Besprekingen

Ik heb voor deze recensie Fernando Pessoa's Boek der rusteloosheid gelezen zoals ik het niet moet of zelfs mag lezen: aan één stuk door, bijna als een roman. Eigenlijk zou van dit magistrale werk een zakformaat moeten bestaan dat je overal kan meenemen als een leeftocht voor iedere dag, voor ieder moment van het rusteloze leven... Af en toe een fragment tot zich nemen, is de aangewezen manier om recht te doen aan de levensopvatting van de auteur en aan de fragmentarische structuur van het werk zelf. Het is immers de lezer zelf die bepaalt hoe hij het Boek der rusteloosheid leest. Ik kan me voorstellen dat Pessoa deze manier van lezen niet ongenegen zou zijn geweest.

Overigens zou dit ideale fragmentarische lezen ook beter aansluiten bij het schrijfproces van de auteur, die zijn hele leven lang aan het (onvoltooide) Livro do Desassossego zou blijven werken, hoewel de eerste fragmenten al van 1912 dateren (de auteur is dan 24 jaar). Wanneer Fernando Pessoa in…Lees verder
Fernando Pessoa (1888-1935), de grote moderne Portugese dichter, veinsde de waarheid om niet niets te zijn. Zijn gevoel zeer meervoudig te zijn, gaf hij vorm door 'heteroniemen' te scheppen, afsplitsingen met een eigen naam, een eigen kijk op het leven en eigen bio- en bibliografische bijzonderheden. Ook als prozaschrijver schiep Pessoa een heteroniem, of liever een semi-heteroniem, iemand die weliswaar Bernardo Soares heet, maar dicht bij de historische Pessoa is gebleven. Soares houdt 'Het boek der rusteloosheid' bij, een niet voltooid dagboek dat van ongemak in het leven getuigt. Het is een aaneenschakeling van aforismen of aforistische overpeinzingen en observaties. Het verhalende element is miniem. De onclichématigheid van deze taal is zo groot, dat zij zich alleen bij kleine beetjes laat lezen. Kleine druk.

Over Fernando Pessoa

Fernando António Nogueira Pessoa (Lissabon, 13 juni 1888 - aldaar, 30 november 1935) is een van de belangrijkste dichters in de Portugese literatuur en wellicht een van de meest betekenisvolle dichters uit de twintigste eeuw.

Biografie

Zijn vader, Joaquim de Seabra Pessoa, muziekcriticus van de Diario de Noticias, sterft in 1893 (als Fernando 5 jaar is) aan tuberculose. Zijn moeder, Maria Madalena Pinheiro Nogueira Pessoa, afkomstig van een cultureel ontwikkelde familie op de Azoren, hertrouwt in 1895 met commandant Joao Miguel Rosa, benoemd tot Portugese consul in Durban, Zuid-Afrika.

Zo vertrekt Fernando in 1896 met het gezin overzee naar Zuid-Afrika, krijgt hij halfbroertjes en -zusjes en leert er een vreemde taal, Engels, spreken en schrijven. Hij maakt er kennis met het werk van William Shakespeare, John Milton, William Wordsworth, Edgar Allan Poe, Lord Byron, John Keats, Charles Dickens, Thomas Carlyle, terwijl hij…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek