Boek
Nederlands

Een handvol stof

Evelyn Waugh (auteur), Bas Heijne (vertaler)
Titel
Een handvol stof
Auteur
Evelyn Waugh
Vertaler
Bas Heijne
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A handful of dust
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2010
297 p.
ISBN
9789023458203 (hardback)

Besprekingen

Waugh is de auteur van een aantal komedies en romans over het Engelse society-leven tussen de wereldoorlogen. In 'Een handvol stof' (1934) leiden Tony en Brenda een rustig bestaan op het voorvaderlijk landgoed. Uit verveling en onvrede met haar 'feodale' echtgenoot begint Brenda een affaire, die mede door toedoen van de al even onscrupuleuze vriendenkring uitloopt op een katastrofe. Met bittere humor en ironie beschrijft Waugh hoe onschuldigen slachtoffer worden van onrechtvaardigheid en immoraliteit. Op de vlucht voor alle problemen vindt Tony zijn einde in de binnenlanden van Brazilië (ook door de auteur bezocht, wat te merken is aan de meeslepende beschrijving). Voortreffelijke vertaling van Bas Heijne. Gebonden, leeslint; kleine druk.

Over Evelyn Waugh

Arthur Evelyn St. John Waugh (Hampstead (Londen), 28 oktober 1903 – Combe Florey, 10 april 1966) was een Brits schrijver van veelal satirische romans. Hij was de tweede zoon van de uitgever en criticus Arthur Waugh en broer van romancier Alec Waugh.

Levensloop

Studies

Hij studeerde geschiedenis in Lancing en Hertford College (Oxford). In Oxford begon hij veel te drinken, en daar was het ook dat hij een aantal homoseksuele relaties begon. Hij zou zijn leven lang een zware drinker blijven.

In 1925 gaf hij les aan een privéschool in Wales. In zijn autobiografie schreef Waugh dat hij in die tijd een zelfmoordpoging ondernam door de zee in te zwemmen, nadat hij een afscheidsbrief had geschreven in het Grieks. Hij keerde echter terug nadat hij door een kwal was gestoken.

Eerste werken

In 1927 werd zijn eerste werk uitgegeven, een biografie van …Lees verder op Wikipedia