Boek
Nederlands

Het verstoorde leven : dagboek van Etty Hillesum 1941-1943

Etty Hillesum (auteur)

Het verstoorde leven : dagboek van Etty Hillesum 1941-1943

In de reeks:
Een intelligente en gevoelige joodse vrouw beschrijft haar ontwikkeling en gevoelens tegen de achtergrond van de toenemende bedreiging en isolatie van de joden.
Titel
Het verstoorde leven : dagboek van Etty Hillesum 1941-1943
Auteur
Etty Hillesum
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Muntinga, 2002
351 p. : portr.
ISBN
90-417-4021-X

Besprekingen

Een intelligente en gevoelige joodse vrouw van 27 begint in 1941 met serieus zelfonderzoek om klaarheid in zichzelf te vinden en haar religieuze gevoelens vorm te geven. Ze doet hiervan, tot haar deportatie naar Westerbork, verslag in haar dagboek dat ze als haar gesprekspartner beschouwt, tegen de achtergrond van een toenemende isolatie van de joden. Etty Hillesum (1914-1943) was bijzonder begaafd. De absolute eerlijkheid, de rake analyses, de liefde voor de medemens in al zijn/haar zwakheden en de uitstekende stijl maken van dit boek een uniek document. Het dagboek is niet enkel persoonlijk, maar stijgt hier bovenuit en krijgt een algemene zeggingswaarde die vooral vrouwen van Etty's leeftijd zal aangrijpen. Met enkele zwart-wittfoto's. Deze herdruk is voorzien van een nieuw nawoord, waarin de samensteller onder meer verantwoording aflegt over zijn selectie.

Schuilplaats van woorden

Er zijn boeken waarvan je kennis neemt, die je argeloos terug de boekenkast inschuift; er zijn boeken die je goeddunken, waar je tijdens een ritje op de fiets of een loos moment op een perron nog eens aan terugdenkt; én er zijn boeken die de kracht hebben je te veranderen en je kijk op de wereld beïnvloeden. 'Het verstoorde leven' behoort, vind ik, tot die laatste categorie.

Waar ik zeventien jaar oud dacht een doorsnee oorlogsdagboek bij de plaatselijke bibliotheek geleend te hebben, leerde ik één van de meest inspirerende vrouwen uit onze geschiedenis kennen: Etty Hillesum, een Joodse juriste van 27 die te midden van een 'wild dooreen gegooide wereld' met een pen in de hand een schuilplaats van woorden voor zichzelf creëert.

Haar dagboek is bijzonder omdat ze de tijd waarin ze leeft 'betast met haar vingertoppen', zoals ze het zelf zegt - zo beschrijft ze de aanzwellende Jodenhaat - maar tegelijkertijd onderwerpt ze zichzelf ook constant aan onderzoek. Daardoor leest het dagboek als een bildungsroman (en is zodoende zeer geschikt voor verdwaalde zeventienjarigen, of eigenlijk: voor ieder worstelend, zinzoekend mens).

De acht cahiers waarin Etty haar leven beschreef, lagen 35 jaar na de oorlog in een la van schrijver Klaas Smelik, die ze van zijn zus kreeg, een kennis van Etty. Pas in de jaren tachtig kreeg hij haar we…Lees verder

Over Etty Hillesum

Esther (Etty) Hillesum (Middelburg, 15 januari 1914 – Auschwitz, Polen, ca. 30 november 1943), geboren in een Nederlands-Joodse familie, kreeg bekendheid door de publicatie van haar dagboek, 38 jaar nadat zij in Auschwitz werd vermoord. In haar dagboek verwoordde ze haar persoonlijke, innerlijke ontwikkeling te midden van de turbulentie van de Tweede Wereldoorlog en de absurditeiten van de holocaust. Het boek is niet alleen een sterk persoonlijk document, maar geeft ook enig inzicht in de wijze waarop de anti-Joodse maatregelen en deportaties in die jaren op joden zelf zijn overgekomen.

Biografie

Jeugd

Etty Hillesum werd op 15 januari 1914 geboren in Middelburg. In 1918 vertrok het gezin Hillesum naar Winschoten en ging daar aan de Oranjestraat wonen. In 1924 verhuisde men naar Deventer. Vader Louis (Levi) Hillesum, die leraar klassieke talen was, werd daar aangesteld als rector van het Stedelijk…Lees verder op Wikipedia