Boek
Nederlands

Wolven huilen

Erik Vlaminck (auteur)
Een man gaat op zoek naar de halfbroer van zijn grootmoeder, een Vlaamse collaborateur die naar Canada is gevlucht.
Titel
Wolven huilen
Auteur
Erik Vlaminck
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 1993
153 p.
ISBN
90-284-1659-5

Besprekingen

Onlangs werd de 'verbluffende romancyclus van de erfgenaam van Willem Elsschot' (NRC) voltooid. Een overkoepelende titel kreeg de cyclus niet, maar er is een grote onderlinge samenhang tussen de zes delen: "Quatertemperdagen", "Wolven huilen", "Stanny, een stil leven", "De portrettentrekker", "Houten schoenen" en "Het schismatieke schrijven". Dit tweede deel speelt zich af in Vlaanderen en Canada van 1914 tot 1993. De ik-figuur gaat na het overlijden van zijn grootmoeder op zoek naar haar halfbroer Fons, die gehuwd is met Liza. Fons is in de Tweede Wereldoorlog fout geweest en verdwijnt na een gevangenisstraf met Liza naar Canada. Hij is een brute egoïst, tot het eind van zijn dagen gekweld door angst. Liza, dapper, maar ongelukkig, houdt niet van hem. De bouw van deze familie- en oorlogsroman wordt bepaald door de afwisseling van heden en verleden en door de wisseling van perspectief (de gebeurtenissen gezien vanuit beurtelings Fons, Liza en de ik-figuur). Heldere stijl, literair waa…Lees verder

Over Erik Vlaminck

Erik Vlaminck (Kapellen, 2 juli 1954) is roman- en theaterauteur. Hij leidde de Antwerpse SchrijversAcademie en de Vlaamse Auteursvereniging. Hij is lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren en sinds 2018 voorzitter van PEN Vlaanderen.

Als romanschrijver kreeg Vlaminck bekendheid met een zesdelige romancyclus over het ongewone leven van gewone mensen in het Vlaanderen van de 20e eeuw. (Later gebundeld in drie delen: Langs moederszijde, Langs vaderszijde, Langs schrijverszijde.) Doorbraak bij een ruim lezerspubliek kwam er in 2008 met Suikerspin en in 2011 met Brandlucht. Zijn meest recente roman Een berg mens onder witte lakens verscheen in maart 2019.

Als theaterauteur werkte Vlaminck voor diverse belangrijke gezelschappen. Hij schrijft ook de column Brieven van Dikke Freddy waarin een dakloze zijn problemen aankaart bij de groten der aarde.

Gepubl…Lees verder op Wikipedia