Boek
Nederlands

Stanny, een stil leven

Erik Vlaminck (auteur)

Stanny, een stil leven

Titel
Stanny, een stil leven
Auteur
Erik Vlaminck
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 1996
108 p.
ISBN
90-284-1747-8

Besprekingen

Onlangs werd de 'verbluffende romancyclus van de erfgenaam van Willem Elsschot' (NRC) voltooid. Een overkoepelende titel kreeg de cyclus niet, maar er is een grote onderlinge samenhang tussen de zes delen: "Quatertemperdagen", "Wolven huilen", "Stanny, een stil leven", "De portrettentrekker", "Houten schoenen" en "Het schismatieke schrijven". In dit derde deel is de hoofdpersoon Stanny van Stokken, zoon van een horlogemaker uit het Vlaamse Wilmarsdonk, die wij in de jaren zestig en zeventig volgen van zevenjarige tot jongvolwassene. Omdat zijn geboortedorp wordt afgebroken, verhuist hij naar Kapellen, waar het wat stille joch door zijn klasgenootje herhaaldelijk wreed wordt gepest. De steeds zieker wordende moeder en de aan de drank rakende vader vergroten zijn eenzaamheid. Uit proloog en epiloog weten we dat de vader ten slotte dement is geworden en Stanny verongelukt is of zelfmoord heeft gepleegd. Dit deel is stilistisch, verhaaltechnisch en inhoudelijk wat minder sterk. Normale druk.

Over Erik Vlaminck

Erik Vlaminck (Kapellen, 2 juli 1954) is roman- en theaterauteur. Hij leidde de Antwerpse SchrijversAcademie en de Vlaamse Auteursvereniging. Hij is lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren en sinds 2018 voorzitter van PEN Vlaanderen.

Als romanschrijver kreeg Vlaminck bekendheid met een zesdelige romancyclus over het ongewone leven van gewone mensen in het Vlaanderen van de 20e eeuw. (Later gebundeld in drie delen: Langs moederszijde, Langs vaderszijde, Langs schrijverszijde.) Doorbraak bij een ruim lezerspubliek kwam er in 2008 met Suikerspin en in 2011 met Brandlucht. Zijn meest recente roman Een berg mens onder witte lakens verscheen in maart 2019.

Als theaterauteur werkte Vlaminck voor diverse belangrijke gezelschappen. Hij schrijft ook de column Brieven van Dikke Freddy waarin een dakloze zijn problemen aankaart bij de groten der aarde.

Gepubl…Lees verder op Wikipedia