Boek
Nederlands

Quatertemperdagen

Erik Vlaminck (auteur)
Kroniek van een familie op het Vlaamse platteland.
Titel
Quatertemperdagen
Auteur
Erik Vlaminck
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 1992
126 p.
ISBN
90-284-1599-8 (paperback)

Besprekingen

Onlangs werd de 'verbluffende romancyclus van de erfgenaam van Willem Elsschot' (NRC) voltooid. Een overkoepelende titel kreeg de cyclus niet, maar er is een grote onderlinge samenhang tussen de zes delen: "Quatertemperdagen", "Wolven huilen", "Stanny, een stil leven", "De portrettentrekker", "Houten schoenen" en "Het schismatieke schrijven". In dit eerste deel beschrijft de ik-figuur, die dezelfde naam draagt als de auteur, zijn familie van moederszijde vanaf de zelfmoord van de broer van zijn overgrootvader in 1912 tot aan de dood van zijn moeder en grootmoeder in 1989. In 20 korte hoofdstukken, met een proloog en een epiloog, krijgen we een beeld van een Vlaamse familie in een kleine plattelandsgemeente, waarin twee wereldoorlogen een rol gespeeld hebben. Het is een mengeling van feitelijkheid en fictie, een geromantiseerde familiekroniek. Als steentjes van een mozaïek wordt alles kunstig gerangschikt, waarin met name de variërende herhaling het verteltechnisch procédé is. De klein…Lees verder

Over Erik Vlaminck

Erik Vlaminck (Kapellen, 2 juli 1954) is roman- en theaterauteur. Hij leidde de Antwerpse SchrijversAcademie en de Vlaamse Auteursvereniging. Hij is lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren en sinds 2018 voorzitter van PEN Vlaanderen.

Als romanschrijver kreeg Vlaminck bekendheid met een zesdelige romancyclus over het ongewone leven van gewone mensen in het Vlaanderen van de 20e eeuw. (Later gebundeld in drie delen: Langs moederszijde, Langs vaderszijde, Langs schrijverszijde.) Doorbraak bij een ruim lezerspubliek kwam er in 2008 met Suikerspin en in 2011 met Brandlucht. Zijn meest recente roman Een berg mens onder witte lakens verscheen in maart 2019.

Als theaterauteur werkte Vlaminck voor diverse belangrijke gezelschappen. Hij schrijft ook de column Brieven van Dikke Freddy waarin een dakloze zijn problemen aankaart bij de groten der aarde.

Gepubl…Lees verder op Wikipedia