Boek
Nederlands

De Wattman : een vertelling

Erik Vlaminck (auteur)
+1
De Wattman : een vertelling
×
De Wattman : een vertelling De Wattman : een vertelling

De Wattman : een vertelling

Monoloog van een trambestuurder die vanuit de cel over zijn leven vertelt en zo beetje bij beetje onthult waarom hij daar in zit.
Titel
De Wattman : een vertelling
Auteur
Erik Vlaminck
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Vrijdag, 2016
62 p., [7] p. foto's
Aantekening
De Wattman is een productie van muziektheatergezelschap De Kolonie.
ISBN
9789460014970 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Met de tram naar Mortsel

Theater. Een vergeten bombardement van 1940 en een tramconducteur. Erik Vlaminck verleent het woord aan de Wattman.

Oppervlakkige beschouwers durven wel eens te beweren dat Erik Vlaminck steeds opnieuw hetzelfde boek schrijft. Dat is onwaar. Al begrijp ik waar die boude stelling vandaan komt. Sinds Vlaminck een romancyclus over zijn persoonlijke en familiale geschiedenis heeft afgerond, spitst hij zijn aandacht nog haast exclusief toe op de onderkant van de samenleving, op mensen die uit de boot vallen of dreigen te vallen. Dat doet hij in De brieven van Dikke Freddy, een reeks columns waarin hij een man zonder stem het woord verleent, en ook en vooral in zijn romans. Die romans zijn geschreven in een heel eigen idioom, ergens halfweg tussen gesproken Vlaams dialect en geschreven standaardtaal. Misschien kan je zijn werk het best vergelijken met een schaakspel. Het gaat al jaren steeds om hetzelfde bord met daarop dezelfde stukken, maar telkens wordt er een andere partij gespeeld. Vlaminck schrijft ook voor het theater. Daar zet hij dezelfde schaak…Lees verder

Het op schrift stellen van een toneeltekst herbergt een risico. Een monoloog hoor je niet te lezen, je hebt de stem nodig die de woorden uitspreekt. 'De Wattman' is eigenlijk een theaterstuk. Een trambestuurder, wattman is de Vlaamse term, vertelt ons vanuit zijn cel over zijn leven en stukje bij beetje komen we erachter waarom hij zit opgesloten. Twee dagen na de dood van zijn vrouw heeft hij zijn 'achterlijke' zoon gewurgd. Uit zijn (imaginaire) gesprekken met onder anderen zijn advocaat vangen we op wat er zich in zijn hoofd afspeelt. Een doodgewone man die bijzonder wordt naarmate je meer weet. Over hoe hij op 10 mei 1940 in alle vroegte de opdracht krijgt om psychiatrische patiënten die een bombardement van de Duitsers hebben overleefd in zijn tram op te halen en in veiligheid te brengen, een gebeurtenis die als een boemerang werkt. Een tweede lezing van deze korte vertelling bevestigt wat je de eerste keer al voelt: de stem van de schrijver is krachtig en laat je peinzend achter…Lees verder

Over Erik Vlaminck

Erik Vlaminck (Kapellen, 2 juli 1954) is roman- en theaterauteur. Hij leidde de Antwerpse SchrijversAcademie en de Vlaamse Auteursvereniging. Hij is lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren en sinds 2018 voorzitter van PEN Vlaanderen.

Als romanschrijver kreeg Vlaminck bekendheid met een zesdelige romancyclus over het ongewone leven van gewone mensen in het Vlaanderen van de 20e eeuw. (Later gebundeld in drie delen: Langs moederszijde, Langs vaderszijde, Langs schrijverszijde.) Doorbraak bij een ruim lezerspubliek kwam er in 2008 met Suikerspin en in 2011 met Brandlucht. Zijn meest recente roman Een berg mens onder witte lakens verscheen in maart 2019.

Als theaterauteur werkte Vlaminck voor diverse belangrijke gezelschappen. Hij schrijft ook de column Brieven van Dikke Freddy waarin een dakloze zijn problemen aankaart bij de groten der aarde.

Gepubl…Lees verder op Wikipedia