Boek
Nederlands

Blijspel in Barcelona

Eduardo Mendoza (auteur)

Blijspel in Barcelona

Genre:
Een blijspelschrijver komt door een amourette met een aankomend actrice in aanraking met de onderwereld.
Onderwerp
Barcelona
Titel
Blijspel in Barcelona
Auteur
Eduardo Mendoza
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Una comedia ligera
Uitgever
Amsterdam: Vassallucci, 1998
456 p.
ISBN
90-5000-050-9

Besprekingen

Barcelona, een vrolijke, nijvere, kosmopolitische stad die vereeuwigd is door Cervantes!", schrijft Mendoza. Hij geeft toe dat de stad meer is dan de plaats van actie, maar het eigenlijke hoofdpersonage van zijn oeuvre. Hoofdpersonage Carlos Prullás is beroemd auteur van pretentieloze boulevardkluchten. We volgen hem tijdens de repetities van zijn nieuwste stuk, 'Arrivederci, schoonheid!'. Prullás is een intelligente bohémien die door zijn overspelige activiteiten een woelig emotioneel leven kent. Een liefdesverhaal gekruid met wat humor waarin tegelijk gedetailleerd het leven in Barcelona wordt geschetst, denk je, tot de plot van richting verandert. Vallsigorri, rijke Catalaan en beschermeling van de piepjonge actrice Lilí Villalba (die ook Prullás niet onverschillig laat), wordt vermoord aangetroffen in zijn woning. Onze toneelschrijver blijkt de laatste man te zijn die hem sprak en bijgevolg hoofdverdachte. Hij start zelf een onderzoek naast dat van de officiële instanties. Op de a…Lees verder
Intrigerende roman waarin een blijspelschrijver door een amourette met een aankomend actrice in aanraking komt met de onderwereld en zelfs verdacht wordt van moord. Mendoza (1943) is bekend geworden als de schrijver van 'De stad der wonderen', een even fascinerend als origineel epos over Barcelona. Hij heeft ook een aantal thrillerachtige romans geschreven. De meeste boeken zijn vertaald. 'Blijspel in Barcelona' is bijzonder humoristisch en tegelijkertijd spannend als een detective. Mendoza is een meesterverteller en als geen ander in staat een warme zomer eind jaren veertig in Barcelona tot leven te brengen. De werkelijkheid gaat er met het toneel aan de loop, zoals in Woody Allen's film 'Bullets over Broadway' (1994). Een ideale (zomer)roman voor een breed publiek. Pocketeditie.

Over Eduardo Mendoza

CC BY 2.0 - Foto van/door Piotr Drabik

Eduardo Mendoza (Barcelona, 11 januari 1943) is een Spaanse schrijver.

Achtergrond

Mendoza studeerde rechten in de jaren zestig. In 1973 verhuisde hij naar New York, om daar te werken als vertaler voor de Verenigde Naties. Daar bleef hij wonen tot 1982.

Terugkerende thema's in het werk van Mendoza zijn het Spanje ten tijde van het Franco-regime en het leven in Barcelona.

In 1995 kreeg hij het ereteken Creu de Sant Jordi van de Generalitat de Catalunya, in 2007 voor zijn een jaar eerder verschenen roman Mauricio o las elecciones primarias de Premio Fundación José Manuel Lara. In 2010 won Mendoza de Premio Planeta voor Riña de gatos. In 2016 werd de Cervantesprijs aan hem toegekend.

Werk

  • 1975: La verdad sobre el caso Savolta (De zaak Savolta, Arena, 1992)
  • 1978: El misterio de la cripta embrujada (Het geheim van de behekste crypte, Are…Lees verder op Wikipedia