Boek
Nederlands
Titel
Verhalen
Auteur
Edgar Allan Poe
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2001 | Andere uitgaves
501 p.
Aantekening
Vert. uit het Engels
ISBN
90-254-9517-6

Besprekingen

Superieure en gereputeerde wijn hoeft geen krans en dat geldt evenzeer voor klassieke literatuur. Andermaal wijzen op de unieke kwaliteiten van de vader van de American gothic en hiermee ook het latere detective- en thrillergenre, staat gelijk met een open deur intrappen. Laat het daarom volstaan even stil te staan bij het bewogen leven van de auteur zelf. Poe (1809-1849) werd kort na zijn geboorte door zijn drankzuchtige vader in de steek gelaten en zijn moeder overleed toen hij twee jaar oud was. Hij groeide op in een pleeggezin van een zakenman uit Virginia. Zijn studies aan de universiteit moest hij stopzetten wegens speelschulden en later werd hij wegens plichtsverzuim weggestuurd van de militaire academie van West Point. Alcoholisme en financiële moeilijkheden teisterden zijn verdere leven, maar konden niet verhinderen dat hij trouwde met zijn toen dertienjarig nichtje, die elf jaar later overleed. Poe raakte aan lager wal en stierf vrijwel onbemind en onbekend. Zijn geto…Lees verder
De Amerikaanse schrijver Edgar Allan Poe (1809-1849) is de schepper van een aantal klassieke verhalen. Hij wordt beschouwd als een van de wegbereiders van de moderne thriller en detective. Wie kent niet "De goudkever", "Het masker van de Rode Dood", "De put en de slinger", "De feiten in het geval-Valdemar", "Het verraderlijke hart", "De moorden in de rue Morgue" etc.? De eerste Nederlandse vertaling, 'Een tiental verhalen', dateert van 1910, en sindsdien heeft een lange reeks uitgaven in ons taalgebied het licht gezien. Deze bundel bevat dertig verhalen, net als 'Verhalen van mysterie en fantasie' (1964, vertaald door Hermien Manger en Adrie van Huizen), vanaf 1972 herdrukt onder de titel '30 beroemde verhalen'. Deze nieuwe editie bevat een fikse inleiding van Jan Wolkers. Bovendien werd een aantal verhalen opnieuw vertaald door Maarten Polman. Op het donkere omslag is onder meer het schilderij van een negentiende-eeuwse dame te herkennen. Kleine druk.

Over Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe (Boston (Massachusetts), 19 januari 1809 – Baltimore (Maryland), 7 oktober 1849) was een Amerikaans schrijver en dichter. Hij werkte ook als literair criticus en redacteur en was een van de eerste Amerikaanse schrijvers die van de pen probeerde te leven, waardoor hij het zwaar had.

Biografie

Edgar Poe werd geboren in Boston als zoon van het reizende acteursechtpaar Elizabeth en David Poe, die beiden overleden voor hij drie jaar oud was. Poe werd in huis genomen door John Allan, een succesvol zakenman uit Richmond, Virginia. Hij werd niet officieel geadopteerd maar nam Allan als zijn tweede voornaam.

Van 1815 tot 1820 werd hij (gedeeltelijk) opgeleid in Engeland. In 1826 schreef hij zich in aan de Universiteit van Virginia, maar bleef daar slechts een jaar. Hij begon te drinken, te gokken, kon zijn vele schulden niet meer betalen en werd weggestuurd. In 1827 liep Poe weg bij de Allans en in juli 1830 ging h…Lees verder op Wikipedia