Boek
Nederlands

Violeta en de engelen : roman

Dulce Maria Cardoso (auteur), Harrie Lemmens (vertaler)
Bij een ongeluk ziet een vrouw met overgewicht in een flits haar leven aan zich voorbijtrekken, met alle frustraties en vernederingen.
Titel
Violeta en de engelen : roman
Auteur
Dulce Maria Cardoso
Vertaler
Harrie Lemmens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
O meus sentimentos
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2010
303 p.
ISBN
9789029082150 (paperback)

Besprekingen

In een vrijwel ononderbroken woordenstroom, zonder hoofdletters, zonder punten, gelardeerd met korte uitroepen en bedenkingen, verhaalt een vrouw van middelbare leeftijd over haar bestaan dat van jongs af aan getekend werd door opzichtige zwaarlijvigheid en het onvermogen om daar in haar relatie tot de anderen een afdoend antwoord op te vinden. Haar natuurlijke drang naar menselijk contact, die door een diep teleurgestelde moeder en een vrijwel afwezige en zwakke vader nooit kon worden ingelost, raakte mettertijd geperverteerd, o.m. in haar verhouding tot het andere geslacht, dat deze vitale behoefte aan affectie gewetenloos zal uitbuiten.
"Ik heb nooit iets hartelozers gekend dan bevredigd vlees", bedenkt ze, na de zoveelste snelle wip met vrachtwagenchauffeurs op duistere parkings langs de snelweg, wanneer ze hen, op de vraag ? "voor zover ze er al naar vroegen natuurlijk" ? hoe ze heette, antwoordt met haar gebruikelijke raadseltje: "de naam van een bloem en ook van een kleur"…Lees verder
Violeta is een dikke vrouw met een lage eigendunk. Na een vluggertje met een vrachtwagenchauffeur langs de snelweg raakt zij van de weg en slaat over de kop. In een flits ziet zij haar leven aan zich voorbijtrekken. Haar schaamte voor haar moeder en haar dochter, die haar niet konden accepteren zoals zij was, wisselt zich af met haar woede over de hypocrisie die zij dagelijks ervaart. Het verhaal wordt als een spraakwaterval over de lezer uitgestort: herinneringen en gedachten van Violeta worden doorspekt met citaten van anderen die haar zijn bijgebleven. Geen gemakkelijk boek, mede door de losse structuur en het gebrek aan chronologische opbouw. Dulce Cardoso (1964) groeide op in Angola en Portugal. Haar stijl doet denken aan Lobo Antunes. Dit is haar tweede roman, na ‘Campo de Sangue’. Paperback; kleine druk.