Boek
Nederlands

Afrekening op Ascot

Dick Francis (auteur), Felix Francis (auteur), Pon Ruiter (vertaler)
Een Engelse bookmaker, die is opgegroeid met het idee dat zijn ouders zijn verongelukt, wordt tijdens een paardenrace aangesproken door een man die beweert zijn vader te zijn.
Titel
Afrekening op Ascot
Auteur
Dick Francis Felix Francis
Vertaler
Pon Ruiter
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Even money
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Archipel, 2010
321 p.
ISBN
9789063055608 (paperback)

Besprekingen

Ook voor het derde gezamenlijk geschreven boek, Afrekening op Ascot, wordt de voornaam van de zoon van Dick Francis maar in kleine letters vermeld. Helemaal eerlijk is dat niet, want Felix Francis doet al heel lang de research en zijn inbreng zal wel veel groter zijn dan die van het stokoude monument dat zijn vader is. Na meer dan veertig misdaadromans in het paardenmilieu wordt het moeilijk om vernieuwend en verrassend uit de hoek te komen. Maar paardenrennen trekken toch nog altijd een vijf miljoen toeschouwers per jaar en die vormen, vooral dan in Engeland, een potentieel groot lezerspubliek en dus blijft Francis schrijven.

In Afrekening op Ascot is het hoofdpersonage een kleine zelfstandige bookmaker en de overvloed aan details over het gokken op de paardenrennen vertragen en verstikken de plot. Nu zijn deze "paria's van de paardensport" best interessante figuren die rijk worden van de pech van hun cliënten en net als de dorpskruidenier uit de markt dreigen ge…Lees verder
Kort nadat hij zijn doodgewaande vader ontmoet heeft, wordt deze toch vermoord. Zoon Ned, bookmaker bij de Engelse paardenraces, komt via de bagage van zijn vader achter een fraude waarmee veel geld gemoeid is. Maar ook in zijn eigen branche ontmoet hij een tegenstander die hem kwijt wil. Ook in zijn laatste roman (de auteur overleed begin 2010) die hij samen met zijn zoon schreef staat een moordzaak in de paardenwereld centraal. De sympathieke bookmaker Ned Talbot is niet alleen creatief, maar heeft ook de nodige humor wat zorgt voor een makkelijk lezend en niet al te ingewikkeld spannend verhaal waarin de volwassen liefhebber van dit genre alle ins en outs van gokken op paarden en de werkwijze van de bookmaker leert kennen. Het taalgebruik is makkelijk en kent veel eenvoudige dialoog. De karakters en het verhaal zelf kennen weinig diepgang maar omdat ook het privéleven van Ned een belangrijke rol speelt, zal de doelgroep ook bij deze laatste roman aan hun trekken komen. Paperback me…Lees verder

Over Dick Francis

Richard Stanley Francis (Lawrenny (Wales), 31 oktober 1920 – Grand Cayman, 14 februari 2010) was een Brits jockey en auteur.

Tijdens zijn carrière als jockey won Francis meer dan 350 races. Van 1953 tot 1957 startte hij voor de stal van de Engelse Queen Mum. Na een zware val in 1957 was hij gedwongen het racen op te geven. Zijn beroemdste moment als jockey beleefde hij in de Grand National van 1956 met het paard Devon Loch uit de stal van de "Queen Mum", toen het paard, in koppositie, kort voor de eindstreep op onverklaarbare wijze ten val kwam.

Na zijn gedwongen afscheid uit de paardenrensport schreef Francis een autobiografie, The Sport of Queens (1957). Dit leverde hem een sportcorrespondentschap op bij de London Sunday Express. Een correspondentschap dat Francis 16 jaren uitoefende.

In 1962 werd zijn eerste thriller, Dead Cert, gepubliceerd, waarna er tot in 2000 nog vele volgden. Na het overlijden van zijn v…Lees verder op Wikipedia

Suggesties