Boek
Nederlands

Nijntje de kunstenaar : kartonboek met flapjes

Dick Bruna (auteur)
+1
Nijntje de kunstenaar : kartonboek met flapjes
×
Nijntje de kunstenaar : kartonboek met flapjes Nijntje de kunstenaar : kartonboek met flapjes

Nijntje de kunstenaar : kartonboek met flapjes

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Nijntje bezoekt het museum en ziet daar allerlei soorten kunst. Thuis gaat ze zelf aan de slag met haar kleurpotloden. Groot hardkartonnen uitgave met eenvoudige, dikomlijnde illustraties in primaire kleuren en flapjes. Vanaf ca. 1,5 jaar.
Titel
Nijntje de kunstenaar : kartonboek met flapjes
Auteur
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2016
[14] p. : ill.
Aantekening
flapjesboek
ISBN
9789056476335 (hardback)

Besprekingen

Hardkartonnen prentenboek in royaal formaat met flapjes en de bekende illustraties in primaire kleuren. Het is de kartonnen uitvoering van het in 2008 verschenen ‘Nijntje wordt kunstenaar’. De vierregelige rijmende tekst ontbreekt echter. In plaats daarvan staat op elke bladzijde een korte tekst van een of twee regels in schreefloze letters, die beschrijft wat er te zien is. Op elke linkerpagina zijn een of meer flapjes aangebracht, waaronder een figuur, een lijn, of een dier is te zien. Het begint en eindigt met een regel waarin het museum voorkomt. Dat zal voor de dreumesen en peuters voor wie het boek is bedoeld, niet bekend zijn, maar het boek kan inspireren tot het zelf maken van tekeningen. Dick Bruna ontving in 2016 de Max Velthuijsprijs, een driejaarlijkse oeuvreprijs. Vanaf ca. 1,5 jaar.

Nijntje de kunstenaar

Nijntje gaat een dag naar het museum. Ze ziet er allerlei vormen en kleuren in kunstwerken. Er staan zelfs kunstwerken buiten. Thuis gaat Nijntje zelf aan de slag. Met veel kleuren tekent ze allerlei vormen, maar vooral bloemen. Ze hangt ze ook aan de muur zoals ze in het museum zag. Stevig kartonboekje waarin je als kind alle vormen en kleuren achter flapjes kan ontdekken om daarna jezelf uit te leven met potlood en papier. De illustraties behoeven geen pluim meer. Iedereen kent ze, de onsterfelijke kleuren en strakheid van Dick Bruna.


Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te w…Lees verder op Wikipedia