Boek
Nederlands

Dood van een leraar : roman

Dood van een leraar : roman

Genre:
Een jonge idealistische leraar raakt gedesillusioneerd over de praktijk van het onderwijs.
Titel
Dood van een leraar : roman
Auteur
Cyrille Offermans
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2011
313 p.
ISBN
9789059362987 (paperback)

Besprekingen

Offermans (1945) schreef eerder essays; dit boek is zijn romandebuut. De vertellende hoofdpersoon, Freek Moerdijk, krijgt van zijn schooldirecteur het verzoek een ‘In Memoriam’ voor een overleden collega uit te spreken. Begin en eind van de roman gaan over Freeks worsteling om aan het verzoek te voldoen. Daartussen het eerste gedeelte, ‘Leerjaren’ (over zijn eigen schooltijd, zijn studietijd filosofie, zijn liefde voor de Spaanse Maria en de noodzaak een ‘echte’ baan te zoeken) en het tweede gedeelte, ‘Praktische filosofie’ (over zijn rol als docent aan een middelbare school). De schrijver sombert over het onderwijs, en bekritiseert zijn studietijd en de uitgeverswereld. In het onderwijs ervaart hij een groot gebrek aan toewijding en veel gemakzucht, in de uitgeverswereld wint de commercie het van idealisme en deskundigheid. In zijn essays is Offermans hierover overtuigender dan in deze roman. De ‘terugkeer’ van een jeugdliefde, die een bron van conflicten had kunnen worden, benut de …Lees verder

Over Cyrille Offermans

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vysotsky

Cyrille Offermans (Geleen, 8 april 1945) is een Nederlandse schrijver, essayist en criticus. Hij publiceert met name in De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland, De Standaard en Raster. Bij het laatste literair tijdschrift werkte hij tevens als redacteur.

Voor zijn tweede essaybundel De kracht van het ongrijpbare kreeg Offermans in 1983 de J. Greshoffprijs. In 1991 ontving hij de Pierre Bayle-prijs voor zijn hele kritische oeuvre; in 2001 de Busken Huetprijs voor De ontdekking van de wereld. Schipbreuk werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs.

Bibliografie

  • Materialistiese literatuurteorie (1973)
  • De estetiese teorie van Adorno en Benjamin: een inleiding (1977)
  • Macht als trauma: essays over de kritische theorie van de Frankfurter Schule (1982)
  • De kracht van het ongrijpbare (1983, gelauwerd met de Jan Greshoffprijs)
  • De mensen zijn…Lees verder op Wikipedia