Boek
Nederlands

Trojaanse odyssee

Clive Cussler (auteur), Pieter Cramer (vertaler)
Dirk Pitt en zijn maten speuren in het Caribisch gebied naar de herkomst van ernstige zeevervuiling en sporen van Odysseus.
Titel
Trojaanse odyssee
Auteur
Clive Cussler
Vertaler
Pieter Cramer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Trojan odyssey
Editie
9
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, 2015
443 p.
ISBN
9789044347470 (paperback)

Besprekingen

Dirk en Summer, een tweeling, zijn aan het werk in het onderwaterstation van de NUMA, dat bij de kust van Nicaragua voor anker ligt. Summer is doctor in de biologische oceanografie, terwijl Dirk afstudeerde als waterbouwkundig ingenieur. Broer en zus onderzoeken er niet alleen het koraal en de resten van een vergaan schip, maar zijn er ook om de oorsprong van een bruine smurrie te achterhalen. De vissers uit de buurt noemen de bruine smurrie rioolwater, maar dat kan het in elk geval niet zijn. In eerste instantie wordt nog aan een hardnekkige algensoort gedacht, maar ook dat blijkt een doodlopende denkpiste. Ondertussen is er een stevige Atlantische orkaan tot ontwikkeling gekomen, Lizzie, die Summer en Dirk in hun onderwaterkooi bedreigt. Daarnaast wordt ook een immens drijvend hotel, de Ocean Wanderer, door de wispelturige orkaan bedreigd, evenals de kusten van de eilanden in het Caribische gebied. Dirk Pitt en zijn oude makker Al Giordino ondernemen een wanhopige poging om zoveel m…Lees verder
Avonturenroman met superheld Dirk Pitt van het NUMA (National Underwater and Marine Agency), die tot voor kort niet wist dat hij de vader is van de volwassen tweeling Summer en Dirk. De tweeling heeft zijn liefde voor de zee geërfd. Summer is zeebioloog en Dirk is scheepswerktuigkundige. In de Caribische zee wordt voor de kusten een bruine smurrie in zee aangetroffen. De tweeling, ook werkzaam voor het NUMA, probeert de oorsprong hiervan te achterhalen. Er gebeuren twee dingen: Summer ontdekt een vreemd voorwerp en er is een heftige orkaan, Lizzie genoemd, op komst. De allesverwoestende Lizzie stevent regelrecht af op een luxueus drijvend hotel. Dirk Pitt en zijn maten trachten wanhopig het hotel te redden en stuiten daarbij op verbijsterende zaken. Het verhaal speelt zich af in 2006, de proloog is rond 1190 v.Chr. Vlot geschreven maritieme actiethriller rond serieheld Dirk Pitt over wie bestsellerauteur in 1973 zijn eerste boek publiceerde. Cussler, die in dit verhaal de theorie verw…Lees verder

Over Clive Cussler

Clive Cussler (Aurora (Illinois), 15 juli 1931 – Scottsdale (Arizona), 24 februari 2020) was een Amerikaans schrijver van avonturenromans. Wereldwijd verkocht hij meer dan 125 miljoen boeken.

Levensloop

Cussler groeide op in Alhambra, Californië. Voordat hij dienst deed in de Koreaanse Oorlog als vliegtuigtechnicus, zat hij nog twee jaar op school op het Pasadena City College. Na zijn ontslag werd hij tekstschrijver en later reclamemaker voor radio en tv. Daarmee behaalde hij verschillende onderscheidingen.

In 1965 begon hij te schrijven aan zijn eerste boek, dat uiteindelijk in 1973 uitkwam. Hier kwam Dirk Pitt ook in voor, die in veel meer boeken van hem zou verschijnen. Later nam Kurt Austin als nieuwe hoofdpersoon de fakkel over van Dirk, in de serie van de NUMA-files. In alle boeken speelt de organisatie NUMA, die aan oceanografisch onderzoek doet, een belangrijke rol.

Clive Cussler was ook een …Lees verder op Wikipedia