Boek
Nederlands
Twee Amerikaanse wetenschappers werken een ingenieus plan uit om een enorme maritieme ramp te voorkomen, die deel uitmaakt van een waanzinnig project van een hebzuchtige Australische diamantair.
Titel
Schokgolf
Auteur
Clive Cussler
Vertaler
Ton Koster
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Shock wave
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, [2019]
511 p.
ISBN
9789044357103 (paperback)

Besprekingen

Twee medewerkers van het Amerikaanse NUMA dat in het jaar 2000 nog altijd onderzoek doet naar de situatie van de wereldzeeën, ontdekken tot hun verbijstering op diverse locaties enorme rampen, die zowel mensenlevens hebben gekost als de zeeflora en -fauna hebben verwoest. Die rampen worden veroorzaakt door enorme akoestische golven, die op elkaar inwerken met het voornoemde vernietigende effect. Achter deze kunstmatig opgewekte golven gaat de diamantholding schuil van ene Arthur Dorsett, die op deze manier grote onderzeese diamantaders wil ontginnen. Het NUMA-duo komt te weten dat Dorsett een ultieme golf willen laten exploderen in de buurt van Hawaiï, wat minstens een miljoen mensenlevens zal kosten. Het duo bedenkt een briljante tegenzet, die een einde maakt aan het Dorsett-imperium. Dit gegeven wordt voorzien van een aantal zijlijnen om het geheel nog kleurrijker te maken, maar levert een uitgesponnen verhaal op dat niet blijft boeien. Daarbij groeit het duo uit tot bijna karikatur…Lees verder

Over Clive Cussler

Clive Cussler (Aurora (Illinois), 15 juli 1931 – Scottsdale (Arizona), 24 februari 2020) was een Amerikaans schrijver van avonturenromans. Wereldwijd verkocht hij meer dan 125 miljoen boeken.

Levensloop

Cussler groeide op in Alhambra, Californië. Voordat hij dienst deed in de Koreaanse Oorlog als vliegtuigtechnicus, zat hij nog twee jaar op school op het Pasadena City College. Na zijn ontslag werd hij tekstschrijver en later reclamemaker voor radio en tv. Daarmee behaalde hij verschillende onderscheidingen.

In 1965 begon hij te schrijven aan zijn eerste boek, dat uiteindelijk in 1973 uitkwam. Hier kwam Dirk Pitt ook in voor, die in veel meer boeken van hem zou verschijnen. Later nam Kurt Austin als nieuwe hoofdpersoon de fakkel over van Dirk, in de serie van de NUMA-files. In alle boeken speelt de fictieve organisatie NUMA, die aan oceanografisch onderzoek doet, een belangrijke rol.

Clive Cussler was…Lees verder op Wikipedia