Boek
Nederlands
Een speciaal agent en zijn team hebben opdracht een fanatiek anti-globalist tegen te houden die de kennis heeft om de magnetische polen van de aarde te laten verschuiven.
Titel
Poolstorm
Auteur
Clive Cussler
Medewerker
Paul Kemprecos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Polar shift
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2007
383 p.
ISBN
9789044319699 (paperback)

Besprekingen

Dit is het zesde boek in een reeks van Clive Cussler en mede-auteur Paul Kemprecos over Kurt Austin, de held van NUMA, National Underwater And Marine Agency. Kurt beleeft telkens weer behoorlijk ongeloofwaardige avonturen, waarin hij bijgestaan wordt door de kleurloze Joe Zavala. Austin is trouwens uitermate schatplichtig aan het personage Dirk Pitt, dat Clive Cussler in enkele van zijn andere boeken opvoerde. Een aantal details verschillen (Pitt verzamelt bv. oude auto's, terwijl Austin oude pistolen verzamelt), maar toch lijkt het soms alsof de auteurs gewoon de personages hebben verwisseld om zo een nieuw verhaal in elkaar te boksen. Net zoals in de andere boeken in deze reeks, rammelt de plot aan alle kanten, worden we bedolven onder nautische en andere technische wartaal en vliegen de reeksen bijvoeglijke naamwoorden ons om de oren. Het is een worsteling om deze kanjer te lezen tot aan het einde, vooral dan omdat ook het verhaal niet interessant is. Een excentrieke Hongaarse wete…Lees verder
Het speciale NUMA-team onder leiding van Kurt Austin krijgt dit keer te maken met een groep mannen die de communicatie van de hele wereld over willen nemen door chaos te scheppen. Hun plan is om aan de hand van een in de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld systeem de magnetische polen te keren. Schepen vergaan, anarchisten zorgen voor stadsoproer. Maar met hulp van de kleindochter van de bedenker van het systeem en de oude bewaker daarvan weet het NUMA-team het plan op het nippertje te verijdelen. Spannend verhaal vol actie waarin stoere jongens het op ruwe zeeën opnemen tegen slimme boeven en uiteindelijk overwinnen. Hoewel bol van de cliché's en geschreven met een rijke fantasie (de mammoet wordt levend aangetroffen op de Zuidpool) waant de volwassen doelgroep (fans van deze reeks over de NUMA met eerst Dick Pitt en nu Kurt Austin in de hoofdrol) zich van begin tot eind in een spannende achtbaan. Het taalgebruik is niet moeilijk, het verhaal goed te volgen. Op de voorkaft een passagierss…Lees verder

Over Clive Cussler

Clive Cussler (Aurora (Illinois), 15 juli 1931 – Scottsdale (Arizona), 24 februari 2020) was een Amerikaans schrijver van avonturenromans. Wereldwijd verkocht hij meer dan 125 miljoen boeken.

Levensloop

Cussler groeide op in Alhambra, Californië. Voordat hij dienst deed in de Koreaanse Oorlog als vliegtuigtechnicus, zat hij nog twee jaar op school op het Pasadena City College. Na zijn ontslag werd hij tekstschrijver en later reclamemaker voor radio en tv. Daarmee behaalde hij verschillende onderscheidingen.

In 1965 begon hij te schrijven aan zijn eerste boek, dat uiteindelijk in 1973 uitkwam. Hier kwam Dirk Pitt ook in voor, die in veel meer boeken van hem zou verschijnen. Later nam Kurt Austin als nieuwe hoofdpersoon de fakkel over van Dirk, in de serie van de NUMA-files. In alle boeken speelt de organisatie NUMA, die aan oceanografisch onderzoek doet, een belangrijke rol.

Clive Cussler was ook een …Lees verder op Wikipedia