Boek
Nederlands
Een agent van een maritiem instituut ter bescherming van water en het leven in het water krijgt te maken met een wereldwijd complot om de watervoorziening te monopoliseren.
Titel
Het blauwe goud
Auteur
Clive Cussler
Medewerker
Paul Kemprecos
Vertaler
Pieter Cramer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Blue gold
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, [2019]
350 p.
ISBN
9789044357165 (paperback)

Besprekingen

Dr. Francesca Cabril heeft een even spectaculaire als goedkope methode ontwikkeld om zeewater te ontzilten. Als ze onderweg is om deze uitvinding te presenteren op een wereldcongres, verdwijnt haar vliegtuig boven de jungle. Tien jaar later zijn onderzoekers van het NUMA (National Underwater and Marine Agency) bezig met een studie van de Amazonerivier. Een dode Indiaan in een kano dwingt hen tot een speurtocht, die hen leidt tot bij Dr. Cabril, nu opperhoofd en godin van de Indianenstam. Elders sterven walvissen een mysterieuze dood en dus wordt het tijd voor Kurt Austin van de Numa om in actie te komen. Al snel wordt duidelijk dat een misdadige organisatie het wereldwaterbeheer in particuliere handen wil krijgen, want met dit blauwe goud (zie titel) zijn weldra fortuinen te verdienen. Dit boeiende thema wordt vrij goed uitgewerkt, zij het dat er te veel pseudo-wetenschap wordt verkocht en dat de personages nog stereotieper zijn dan in een doorsnee avonturenstrip. Daardoor wordt de ge…Lees verder

Over Clive Cussler

Clive Cussler (Aurora (Illinois), 15 juli 1931 – Scottsdale (Arizona), 24 februari 2020) was een Amerikaans schrijver van avonturenromans. Wereldwijd verkocht hij meer dan 125 miljoen boeken.

Levensloop

Cussler groeide op in Alhambra, Californië. Voordat hij dienst deed in de Koreaanse Oorlog als vliegtuigtechnicus, zat hij nog twee jaar op school op het Pasadena City College. Na zijn ontslag werd hij tekstschrijver en later reclamemaker voor radio en tv. Daarmee behaalde hij verschillende onderscheidingen.

In 1965 begon hij te schrijven aan zijn eerste boek, dat uiteindelijk in 1973 uitkwam. Hier kwam Dirk Pitt ook in voor, die in veel meer boeken van hem zou verschijnen. Later nam Kurt Austin als nieuwe hoofdpersoon de fakkel over van Dirk, in de serie van de NUMA-files. In alle boeken speelt de fictieve organisatie NUMA, die aan oceanografisch onderzoek doet, een belangrijke rol.

Clive Cussler was…Lees verder op Wikipedia

Suggesties