Boek
Nederlands

Groen als gras

Claire De Lombaert (auteur), Veerle Derave (illustrator)
Titel
Groen als gras / Claire De Lombaert ; met prenten van Veerle Derave
Auteur
Claire De Lombaert
Illustrator
Veerle Derave
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2000
32 p. : ill.
ISBN
90-5838-066-1

Besprekingen

De moeder van Tom moet op de centen passen en haar boosheid is dan ook begrijpelijk als haar zoontje met een vaas in plaats van met boodschappen thuiskomt. Terwijl Tom juist de bedoeling had zijn moeder blij te maken, haar een rijk gevoel te geven. In plaats van waardering krijgt hij een paar fikse klappen. Met zijn moeder moet hij mee terug naar de winkel om de vaas te ruilen voor de boodschappen. Om het een beetje goed te maken met Tom koopt ze voor hem de groene pet waarop hij al geruime tijd zijn zinnen heeft gezet. En die pet is zo groen als gras, evenals de snoep en de vaas; vandaar de titel van het boek.
De beperking van de woordenschat tot eenlettergrepige woorden in aanmerking genomen, is er een redelijk verlopend verhaal ontstaan. Een enkele keer klinken de zinnen gewrongen en 'huis' als equivalent voor 'winkel' is zelfs voor een beginnende lezer wat te simplistisch. Vanaf zes jaar. [Herman Kakebeeke]
Hoofdpersoon Tom moet boodschappen doen, maar koopt van het geld een vaas om zijn moeder blij te maken. Hij vindt dat ze vaak verdrietig is, omdat ze arm zijn. Grappig verhaal, goed te lezen qua taal (korte zinnen, eenvoudige woorden) en heel herkenbaar. Wel bevat het verhaal voor jonge kinderen minder bekende begrippen als een bol look en een mik voor katapult; dat het huis van Sam Tam-Tam groot is, doet wat raar aan als een winkel bedoeld wordt. Veel leuke, verhelderende, wasco-achtige illustraties; omslagillustratie in kleur. Vanaf ca. 6 jaar.