Vroegste versie van de 12de-eeuwse Franse dichter van de mythencyclus rond koning Arthur en speciaal van de queeste naar de Graal.
Extra onderwerp
Koning Arthur, Romans
Titel
De graal / Chrétien de Troyes ; vert. door Ard Posthuma
Auteur
Chrétien de Troyes fl.1160-1190
Vertaler
Ard Posthuma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Oud-Frans (ca.842-1400)
Oorspr. titel
Li contes del graal
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2006
367 p.
ISBN
90-253-5336-3

Besprekingen

Chrétien de Troyes is de 12de eeuwse Franse dichter die als eerste literair vorm gaf aan de mythencyclus rond koning Arthur en speciaal aan de queeste naar de Graal. Bij Polak & van Gennep-Arhenaeum verscheen een fraaie uitgave van de nieuwe Nederlandse vertaling (van Faust-vertaler Ard Posthuma). In deze tijd van pseudo-historische bestsellers over de graal moet het voor liefhebbers een genoegen zijn om terug te keren tot de bron, een rijk gestoffeerd verhaal: een snelle opeenvolging van dramatische scenes vol realistische details in springlevend Nederlands. Soms klinkt het wat al te jofel: koning Arthur 'met zijn maten' zijn uiteraard 'kanjers'. Maar die jongensachtige toon is misschien besteed aan jongere lezers, die vooral de beoogde doelgroep lijken te vormen.

Over Chrétien de Troyes

Chrétien de Troyes (ook wel Chrestien de Troyes of Christiaan van Troyes; ca. 1140-1190) was een Frans schrijver en dichter. Hij was de pionier van de hoofse roman en wordt ook beschouwd als grondlegger van de Arthurliteratuur zoals we die tegenwoordig kennen.

Over zijn leven is weinig bekend. Tussen 1160 en 1181 woonde hij in Troyes, waar hij als hofdichter in dienst was van Maria, de hertogin van Champagne, een dochter van Eleonora van Aquitanië. Maria wees in 1183 een huwelijksaanzoek af van de Vlaamse graaf Filips van de Elzas, die evenwel haar hofschrijver meenam. Zo kwam Chrétien de Troyes terecht in Gent. In de Sint-Pietersabdij schreef hij zijn graalroman, naar eigen zeggen op basis van een boek aangeleverd door graaf Filips.

In totaal schreef hij vijf ridderromans rond het Arthurthema: Erec et Enide, Cligès, Lancelot, Yvain en Perceval ou le Conte du Graal (onvoltooid). Zijn romans zijn vanaf het begin va…Lees verder op Wikipedia