Boek
Nederlands

Mijn Duitse broer

Chico Buarque (auteur), Piet Janssen (vertaler)
Als de Braziliaanse Chico ontdekt dat hij een halfbroer heeft die zijn vader in de jaren ‘30 bij zijn toenmalige vriendin in fascistisch Duitsland heeft verwekt, begint hij een speurtocht naar het verleden.
Titel
Mijn Duitse broer
Auteur
Chico Buarque 1944-
Vertaler
Piet Janssen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
O irmão alemão
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
237 p.
ISBN
9789023492696 (hardback)

Besprekingen

De Braziliaanse muzikant en schrijver Chico Buarque (1944) kwam er op zijn tweeëntwintigste, via een gevonden brief, achter dat hij een halfbroer had, die zijn vader in de jaren dertig bij zijn toenmalige vriendin in fascistisch Duitsland had verwekt. Het moment dat hij de naar Brazilië gestuurde brief vindt, vormt het startpunt van deze roman, en de aanzet voor de jongvolwassen Chico om op onderzoek uit te gaan. Maar niet door simpelweg zijn vader naar de feiten te vragen, de ontdekking wekt namelijk zo’n fascinatie bij hem op, dat hij aan het fantaseren slaat – niet alleen over de liefdesgeschiedenis van zijn vader, maar ook over het achterlaten van de jongen in fascistisch Duitsland, én over wat er van de broer is geworden tijdens en na de oorlog. Zodoende begint het personage Chico in alles sporen te zien van het verborgen familieverleden, gaan fictie en werkelijkheid dooreen lopen en ontstaat er een sprankelende roman – die zich óók nog eens midden in de roerige jaren zestig van …Lees verder

Mijn Duitse broer van Chico Buarque

Chico Buarque is een Braziliaanse topmuzikant met wereldfaam. In Mijn Duitse broer gaat hij op zoek naar een vergeten deel van zijn familiegeschiedenis. Buarques vader werkte in de jaren 30 van de vorige eeuw in Duitsland als buitenlandcorrespondent voor een Braziliaanse krant. Hij werd er verliefd op een joods meisje, kreeg een zoon die afgestaan werd voor adoptie, en vertrok zonder nog iets van zich te laten horen. Buarque vindt in zijn vaders bibliotheek de adoptiedocumenten en gaat op zoek naar zijn Duitse broer. Hij ontdekt dat zijn broer in de DDR een bekend muzikant was, die reeds in 1981 overleed.
Ontroerende getuigenis, waarin een complex familieverhaal verweven is met de geschiedenis van zowel Brazilië als (DDR)Duitsland.

Over Chico Buarque

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Fernanda Steffen

Chico Buarque, volledige naam: Francisco Buarque de Hollanda (Rio de Janeiro, 19 juni 1944) is een Braziliaanse zanger, componist, dichter, acteur, toneelschrijver en schrijver.

Hij is een bijzonder gerespecteerd componist in zijn land, het beste bekend om zijn muziek, die vaak op de sociale, economische en culturele werkelijkheid van Brazilië commentaar geeft. Zijn liederen worden zeer vaak gecoverd door andere artiesten. Hij is het soort muzikant van wie elke Braziliaan van elke generatie wel liedjes (her)kent.

Wereldberoemd is zijn (carnavalesk) doorbraaknummer A banda.

Biografie

Chico komt uit een zowel intellectuele als bevoorrechte familieachtergrond. Zijn vader Sérgio Buarque de Hollanda was een bekende historicus en socioloog. Zijn oom Aurélio Buarque de Holanda was lexicograaf en hij heeft Portugese woordenboeken uitgegeven. Chico was een hard studerend kind met een grote interesse in muziek …Lees verder op Wikipedia