Boek
Nederlands
Een 17-jarige jongen, wegens wangedrag van de universiteit verwijderd, trekt in 1863 in bij zijn moeder en zus in een dorp aan de Engelse zuidkust waar na zijn komst schunnige brieven worden verstuurd en dieren op wrede wijze worden afgeslacht.
Titel
In ballingschap
Auteur
Charles Palliser
Vertaler
Marijke Versluys
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Rustication
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2013
352 p.
ISBN
9789044624403 (paperback)

Besprekingen

Richard Shenstone is na enkele schandalen weggestuurd van de universiteit van Cambridge. Het is 1863, hij is zeventien. In zijn dagboek beschrijft hij het armoedige bestaan dat hij met moeder en zus leidt in een vervallen huis aan de Engelse zuidkust. Zijn vader is onlangs overleden onder omstandigheden waarover zijn moeder niet wil praten. In het dorp worden na zijn komst anonieme brieven bezorgd met de meest schunnige aantijgingen en worden dieren op wrede manier afgemaakt. Richard probeert de dader te achterhalen, maar schrikt van het feit dat hij zelf als verdachte wordt gezien. De schrijver is een meester in het creëren van een pastiche van de Victoriaanse maatschappij: somberheid, bekrompenheid en tegelijkertijd romantiek. De sfeer in het dorp wordt op een beklemmende manier opgeroepen: men leeft met roddel en achterklap die slachtoffers tot paria’s kunnen maken in een maatschappij met absurde sociale verschillen. Daarnaast is het verhaal spannend vanaf de eerste tot de laatste …Lees verder

Over Charles Palliser

Charles Palliser (Boston, US, 11 december 1947) is een Amerikaanse schrijver die sedert zijn derde levensjaar in Groot-Brittannië woont. Hij studeerde anglistiek aan de universiteit van Oxford. Van 1974 tot 1990 was hij docent aan het departement Engels van de universiteit van Strathclyde in Glasgow. In de jaren 70 en 80 doceerde hij literatuurcursussen aan de Rutgers-universiteit in New Jersey. In deze periode werkte hij aan zijn debuut: The Quincunx.

Toen het boek werd uitgegeven in 1989, was het een vrij groot succes. Het boek, dat qua sfeer en schrijfstijl erg bij Charles Dickens aanleunt, kreeg erg goede kritieken. Het werd bekroond met de Sue Kaufman Prize for First Fiction 1991 van de American Academy of Arts and Letters als beste debuutroman. Palliser gaf zijn universitaire baan op en werd voltijds schrijver.

In 1991 kwam zijn tweede boek uit, The Sensationist, dat minder goede kritieken kreeg. Betrayals (1993) en The Unb…Lees verder op Wikipedia