Boek
Meertalig
Sinds het verschijnen van de bundel Les fleurs du mal is de poëzie van Charles Baudelaire een rijke bron van inspiratie geweest voor dichters en schilders. Nog immer zijn de thema's van de zwarte romantiek van invloed op hedendaagse vormen van decadentisme in de literatuur en de beeldende kunst.

Negen bloemen van het kwaad -oorspronkelijke Franse tekst en vertaling van Petrus Hoosemans-
Extra onderwerp
poëzie, sonnetten, Franse poëzie
Titel
9 bloemen van het kwaad / Baudelaire, Charles ; vert. Hoosemans, Petrus ; fotogr. Hadders, Gerard
Auteur
Charles Baudelaire
Fotograaf
Gerard Hadders
Vertaler
Petrus Hoosemans
Taal
Meertalig
Uitgever
Groningen: Historische Uitgeverij, 1994
25 p. : [20] foto's
Aantekening
Franse naast Nederlandse tekst
ISBN
90-6554-231-0

Over Charles Baudelaire

Charles Pierre Baudelaire (Parijs, 9 april 1821 – aldaar, 31 augustus 1867) was een Frans dichter en kunstcriticus. Zijn bekendste dichtbundel is Les Fleurs du mal.

Biografie

Baudelaire werd geboren als zoon van Joseph-François Baudelaire (1759-1827), een uitgetreden priester en een ontwikkeld man, die warmliep voor de ideeën van de Verlichting en een liefhebber was van schilderkunst. Hij overleed toen Charles vijf jaar oud was. Zijn moeder Caroline was vierendertig jaar jonger dan zijn vader. Toen Baudelaire zeven was hertrouwde zijn moeder met een bataljonscommandant, generaal Jacques Aupick (1789-1871). Al snel groeide er wederzijds onbegrip tussen stiefvader en stiefzoon. In 1836 werd Charles ingeschreven in het Parijse Lycée Louis-le-Grand, waar hij in 1839, om een kleinigheid tijdens de filosofieles vanaf werd gestuurd. Daarna ging hij het leven leiden van een bohemien met talrijke vriendinnen, en stak zich diep in …Lees verder op Wikipedia