Boek
Nederlands

Minder dan niks

In een welgesteld milieu in Los Angeles gaat een groep jongeren te gronde aan verveling.
Extra onderwerp
sociale literatuur
Titel
Minder dan niks
Auteur
Bret Easton Ellis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Less than zero
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2001
182 p.
Aantekening
Wordt vervolgd door: De figuranten
ISBN
90-414-0490-2

Andere formaten:

Besprekingen

De tweede uitgave in de 'In between'-reeks betreft het beruchte debuut van Bret Easton Ellis, Minder dan niks (Less than zero). Bij publicatie in 1985 verwekte de roman verbijstering: was dit nog literatuur? De roman leek niets meer te zijn dan een afstandelijke opsomming van feestjes, drugs, seks en geroddel van rijke en overschillige jongvolwassenen in Los Angeles. Toch komen er in details en in de veelzeggende stiltes morele vragen en oordelen naar boven, die naar het einde van de roman helemaal komen bovendrijven.
De schrijver zelf noemt dit en zijn andere, pre-Lunar Park boeken 'conceptuele romans' waarin hij zijn woede over de oppervlakkigheid van het grootstedelijke leven wou weergeven in een stijl die die oppervlakkigheid volledig belichaamde, zonder commentaar, zonder zijn intentie te verraden. Maar hij is niet consequent geweest, verklaarde hij in een recent interview: "Het is een simpele, moralistische en opwindende roman, en het is ook geen slecht b…Lees verder
Een jongen keert na een jaar aan de universiteit terug naar Los Angeles en brengt daar de kerstmaand door met het zich weer onder zijn vrienden mengen. Dat betekent een hernieuwde confrontatie met de wereld van auto's, muziek, videoclips, drugs, vrije liefde, te veel geld, zon, disco's, feestjes, privé-zwembaden, rondreizende gescheiden ouders, tweede huizen, minderjarige gigolo's en videospelletjes. Maar achter al deze luxe en decadentie gaan een verveling, onverschilligheid en mentale afsterving schuil die hun weerga niet kennen: iedereen heeft alles - behalve iets te verliezen. Het morele échec dat al deze jongeren bedreigt, is schrikwekkend, maar dat realiseren ze zich evenmin als het afschuwelijke maar gezichtloze geweld dat al even terloops af en toe de kop opsteekt in bijvoorbeeld snuff movies. De stijl sluit daarop aan: koel, doods, zonder enige emotie, net als de figuren. Een briljant, onvergetelijk, huiveringwekkend boek. Meer dan uitstekende vertaling. Ook verfilmd. Inmidde…Lees verder

Minder dan niks

Zelden een boek gezien waarvan de wervende tekst op de kaft zo overeenstemde met de inhoud: De slechtste roman sinds de uitvinding van de drukletter. (Washington Post) Met moeite raakte ik in dit naar 'Mooi en meedogenloos' ruikende boek tot pagina 25. Decadent is het minst wat je van het milieu van Clay in Los Angeles kan zeggen. Clay en zijn vrienden zijn kinderen van filmproducenten, makelaars, advocaten ... Ze hebben geld zat en vervelen zich mateloos. Ze houden zich bezig met seks, drank, drugs en party's en dure auto's. De vader van een vriend is filmproducer, hij heeft een jonge vriend terwijl zijn vrouw stijf staat van de coke. Het verhaal wemelt van afkortingen en culttaal. Ik zie echt niet in wat het nog kan betekenen na al de Amerikaanse soaps waarmee de tv-kanalen ons overspoelen. Is dit een wereld waaraaan jongeren zich zouden moeten spiegelen? Een vervelend en nietszeggend verhaal, inderdaad 'Less than zero'.

Over Bret Easton Ellis

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door André Müller

Bret Easton Ellis (Los Angeles, 7 maart 1964) is een Amerikaans auteur. Hij groeide op in een welgestelde familie in Californië. Zijn vader mishandelde hem echter. Na lange tijd in New York gewoond te hebben, is hij sinds enige tijd weer inwoner van Los Angeles. Hij wordt gerekend tot de belangrijkste Generation X-schrijvers.

Ellis' boeken hebben vaak een duister thema. Less Than Zero, het boek waarmee hij op 21-jarige leeftijd debuteerde, werd door critici vergeleken met J.D. Salingers The Catcher in the Rye, maar dan voor de MTV-generatie. Ellis noemt zichzelf een moralist, terwijl hij vaak wordt afgeschilderd als een nihilist. Hij schrijft op een zeer eenvoudige en vlakke manier, waarbij hij opvallend veel gebruikmaakt van herhalingen teneinde een bezwerend, hypnotisch effect te bewerkstelligen.

Bibliografie

Less Than Zero

Less Than Zero (1985, een jaar…Lees verder op Wikipedia