Boek
Nederlands

2084 : het einde van de wereld

Boualem Sansal (auteur), Jan Versteeg (vertaler)
2084 beschrijft een dictatuur à la 1984 van George Orwell. Drie Heilige Oorlogen en een nucleaire jihad hebben definitief afgerekend met het vrije Westen. Sindsdien heerst in Abistan een eeuwig heden. Verleden en toekomst zijn vakkundig uitgewist.
Titel
2084 : het einde van de wereld
Auteur
Boualem Sansal 1949-
Vertaler
Jan Versteeg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
2084 : la fin du monde
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2016
283 p.
ISBN
9789044537048 (hardback)

Besprekingen

Tegen het islamisme

Roman. Boualem Sansal doet in 2084 Orwells 1984 over, met een godsdienstige dictatuur.

In 2084. Het einde van de wereld zadelt de Algerijnse schrijver Boualem Sansal de mensheid op met een godsdienstige dictatuur op wereldschaal. Yölah is groot en Abi, zijn profeet, speelt de rol van Big Brother, want deze inktzwarte dystopie is geënt op 1984 van George Orwell. Drie Heilige Oorlogen en een nucleaire jihad hebben definitief afgerekend met het vrije Westen. Er wordt negen keer per dag gebeden, massa-executies zijn schering en inslag en voor de gehersenspoelde bevolking vormen pelgrimages het enige vertier. Na een verblijf in het sanatorium speelt de twijfel op bij Ati. De jongen droomt van vrijheid en gaat op onderzoek uit. Zijn avonturen zijn van ondergeschikt belang voor Sansal, die vooral werk maakt van de beschrijving van de zeden en gewoonten in dit totalitaire regime. 2084 is een razend interessante denkoefening van een gedreven auteur die zijn pen gebruikt als wapen tegen het islamisme.

Vertaald door Jan Ver…Lees verder

Zo ieder boek al het anagram van een ander is, zoals wel wordt gesteld, dan toch zeker hier. In het verlengde van de door Orwell (1903-1950) in '1984' verbeelde totalitaire maatschappij projecteert de Algerijnse romancier (1949) nu op zijn beurt de dystopie van het islamisme, zoals hij overigens ook al eerder zijn stem verhief tegen het obscurantisme en de toenemende religieuze intolerantie. Abistan is een theocratische staat, waarin de wrede wet van de Almachtige Yölah en zijn profeet Abi, zoals verwoord in de Gkaboel, een sociale kaalslag heeft teweeggebracht in taal, kleding, voeding, waarin geseling, steniging en executies de dagelijkse sancties zijn. Rest nog één afvallige, Ati, die, verbannen naar een sanatorium aan de uiterste grens van het Rijk, in ontmoetingen en gesprekken twijfel voelt groeien, hoopt de verboden lijn te kunnen passeren, waarachter een andere wereld overleeft. Een apocalyptische toekomstroman met filosofische implicaties, subtiel variërend in toon en stijl. …Lees verder