Boek
Nederlands

Het geroofde schilderij

Bies Van Ede (auteur), Els Van Egeraat (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
In de stad blijkt een vergeten museum te zijn, dat gesloten dreigt te worden. Julian, Jonathan en Yetta worden erg nieuwsgierig naar wat er te zien is. Maar ze zijn niet de enigen die ineens belangstelling hebben voor het oude gebouw. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Museums, Kunst
Leesniveau
AVI E6, AVI M7, AVI E7, AVI 8, AVI 9
Titel
Het geroofde schilderij
Auteur
Bies Van Ede
Illustrator
Els Van Egeraat
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2018
104 p. : ill.
ISBN
9789048735693 (hardback)

Besprekingen

Julian, Jonathan en Yetta zitten samen in groep 8 en zijn met elkaar bevriend. Ze lezen in de krant dat het Museum tot Nut van het Algemeen in hun stad met sluiting wordt bedreigd. Voorheen had het drietal nog nooit van dit museum gehoord, maar dat wordt snel anders. Niet alleen doordat ze met de hele klas proberen erbinnen te komen, wat overigens niet lukt, maar ook omdat er zich inmiddels buurtbewoners roeren, zoals Jonathans vader, die de sluiting willen voorkomen. De kinderen worden nieuwsgierig. Het lukt hen op stiekeme wijze het museum binnen te komen, maar ze blijven niet lang alleen. Onderhoudend, heerlijk humoristisch en ook nog een beetje spannend verhaal, waarin het nut van kunst en musea op een niet-alledaagse wijze wordt onderstreept. Met name het gestuntel van de stotterende en tegelijkertijd ingewikkeld sprekende Julian is een leuke vondst. De sfeervolle ecoline met pen-illustraties met veel donkerbruine doorkijkjes van het museum sluiten goed aan bij het verhaal. Gesla…Lees verder

Over Bies Van Ede

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Richard R

Bies van Ede (geboren als Willem Johannes Franciscus van Ede, Badhoevedorp, 27 april 1957) is een Nederlands schrijver van jeugdliteratuur, televisiescenario's, romans, poëzie en liedteksten. Ook maakt hij vertalingen.

Na een korte periode als onderwijzer werkte hij als freelancer bij diverse tijdschriften en als eindredacteur van het Haarlems Dagblad. Sinds 1992 is hij voltijds schrijver. Hij maakt deel uit van het Haarlemse Ampzing Genootschap dat op humoristische wijze strijdt tegen het overbodige Engelse leenwoord.

Productie

Over zijn woonplaats Haarlem schreef hij een vijftal historische jeugdromans. Van Ede was lid van het Griezelgenootschap dat onder voorzitterschap van Paul van Loon het horrorgenre in Nederland populariteit bezorgde. Met Van Loon speelde Van Ede enkele jaren in een popgroep, De Van Loon-Van Ede-band, die vrolijke muzikale griezelshows verzorgde. Na zijn vertrek uit deze band maakte Van Ede…Lees verder op Wikipedia

Suggesties