Boek
Nederlands

Rosie en Skate

Beth Ann Bauman (auteur), Marcella Houweling (vertaler)
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
De zussen Rosie en Skate krijgen niet alleen de dood van hun moeder te verwerken, maar ook het feit dat hun vader, een alcoholist, in de gevangenis zit. De stoere Skate en de zorgzame Rosie zijn nu helemaal op elkaar aangewezen.
Titel
Rosie en Skate
Auteur
Beth Ann Bauman
Vertaler
Marcella Houweling
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Rosie and Skate
Uitgever
Houten: Van Goor, 2011
189 p.
ISBN
9789047515364 (paperback)

Besprekingen

Het verhaal speelt zich af in Ocean Grove, een populaire kuststad in New Jersey, de Verenigde Staten, na het toeristenseizoen. De zussen Skate (zestien) en Rosie (vijftien) wonen er onder toezicht van hun nicht Angie in een groot, vervallen, Victoriaans huis. Hun vader heeft zware drankproblemen en zit een gevangenisstraf van drie maanden uit. De zachte Rosie blijft haar vader trouw bezoeken en zoekt ook hulp in een praatgroep. Daar ontmoet ze Nick, een schoolmaat, met wie ze een aarzelende relatie begint. De veel stoerdere Olivia, bijgenaamd Skate vanwege haar onafscheidelijk skateboard, vindt de groep ‘watjesgeklets’. Zij haat haar vader en wil niet bij hem op bezoek. Skate woont nu eens bij de moeder van haar vriend Perry, die aan zijn eerste jaar aan de universiteit begonnen is, in de speelhal van Frank, bij wie ze een baantje heeft en in haar eigen huis. Door de afstand tussen Ocean Grove en de universiteit verloopt haar relatie met Perry moeizaam. Na een volgende misstap van hun…Lees verder
De vader van Rosie (15) en Skate (16) is alcoholist en zit in de gevangenis. Voor de twee zusjes volgt een moeilijke tijd waarin ze in korte tijd emotioneel groeien. Rosie wil haar vader trouw blijven en bezoekt hem in de gevangenis. Skate haat haar vader. Regelmatig bezoeken ze een praatgroep voor kinderen van 'alco's'. Ze hebben alle twee een vriend en zijn onzeker over deze relaties. Ze worstelen met vragen of hun vriend de ware is en hoever ze gaan met vrijen. De auteur is docent fictie schrijven aan de universiteit van New York. Ze publiceert korte verhalen en dit boek is haar debuutroman. Tussen koken, maaltijden en strandwandelingen wordt het verhaal in ik-perspectief verteld met dialogen. Per hoofdstuk wisselt het perspectief tussen Rosie en Skate. Het taalgebruik is eenvoudig en prettig leesbaar ondanks de zware problematiek. Het boek is daardoor geschikt voor jeugdige lezers, ook als ze niet zo van lezen houden. Zij zullen meeleven met Rosie en Skate als ze deelgenoot worden…Lees verder

Rosie en Skate

Het verhaal begint tijdens een moeilijke periode in het leven van de zussen Rosie en Skate. Hun moeder is al lang geleden gestorven en hun vader heeft zijn toevlucht gezocht in de drank. Hij heeft er zo’n zootje van gemaakt dat hij uiteindelijk in de gevangenis belandt.
De twee tienerzussen Rosie en Skate zijn in vele opzichten elkaars tegenpolen. Rosie is erg plichtsbewust en eerlijk, Skate daarentegen gedraagt zich stoer en loopt af en toe de kantjes er wat af. Het feit dat hun vader in de gevangenis belandt, verwerken de zussen elk op een totaal andere manier. Daardoor komen ze af en toe ook met elkaar in conflict.
Toch gaat het leven buiten de gevangenis verder. Rosie en Skate beleven zo hun eigen liefdesperikelen. Rosie wordt voor de eerste keer tot over haar oren verliefd en Skate stevent af op een breuk met haar vriend. Ondanks alle problemen groeien de zussen toch naar elkaar toe.
Het boek is opgedeeld in hoofdstukken die afwisselend vanuit het standpunt van …Lees verder