Boek
Duits
Een jongeman kijkt terug op de relatie die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gehad met een veel oudere vrouw met geheimen.
Extra onderwerp
liefde
Titel
Der Vorleser
Auteur
Bernhard Schlink
Taal
Duits
Uitgever
Zürich: Diogenes, 1995
206 p.
Aantekening
Verfilmd als The reader
ISBN
3-257-06065-3

Andere talen:

Besprekingen

In de ik-vorm vertelde roman, waarin de inmiddels volwassen geworden hoofdpersoon van de naoorlogse generatie terugkijkt op zijn relatie met een veel oudere vrouw. Dit gegeven wordt afgezet tegen het Duitse oorlogsverleden. In de drie delen van de roman wordt ingegaan op de persoonlijke geschiedenis van de hoofdpersoon en zijn voormalige geliefde, een vrouw met geheimen. Daarnaast beschrijft de auteur de rol van schuld, schaamte en ambivalentie bij het onder ogen zien van het verleden. Trefzeker wordt het gewetensonderzoek van de hoofdpersoon en de tragiek van de slachtoffers en de dader, de eens geliefde vrouw, onder woorden gebracht in een heldere stijl en een gedistantieerde toon. Een belangwekkende roman over de dilemma's rondom schuld, boete en verraad. Tevens geschikt voor eindexamenkandidaten. Vrij kleine druk; krappe marge.

Over Bernhard Schlink

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ps45md

Bernhard Schlink (Großdornberg, bij Bielefeld 6 juli 1944), is een Duits schrijver en jurist.

Biografie

Schlink groeide op in Heidelberg en studeerde daar rechten. In 1975 promoveerde hij. Vervolgens was hij verbonden aan diverse universiteiten. Van 1992 tot aan zijn emeritaat in 2009 was hij hoogleraar in de Staats- en bestuursrecht en rechtsfilosofie aan de Humboldt-Universiteit in Berlijn.

Werk

Schlinks carrière als schrijver begon met een reeks detectiveromans met als hoofdpersoon Selb, een naam die afgeleid is van het Duitse woord voor "zelf". In 1995 publiceerde hij Der Vorleser (De voorlezer), dat handelt over over een tienerjongen die een relatie heeft met een oudere vrouw die plotseling verdwijnt, maar die hij weer ontmoet als hij tijdens zijn rechtenstudie een zaak over oorlogsmisdaden bijwoont. Het boek (en de film) werd een bestseller en al snel in tientallen talen verta…Lees verder op Wikipedia