Boek
Nederlands

Gevecht in de geest : keerspreuk voor de 21ste eeuw

Ben Okri (auteur)

Gevecht in de geest : keerspreuk voor de 21ste eeuw

Polemisch gedicht bij de millenniumwende tegen cynisme en defaitisme.
Titel
Gevecht in de geest : keerspreuk voor de 21ste eeuw
Auteur
Ben Okri
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Mental fight : an anti-spell for the twenty first century
Uitgever
Amsterdam: Van Gennep, 2000
70 p.
ISBN
90-5515-255-2

Besprekingen

Wie vertrouwd is met de romans van Ben Okri zal helemaal niet verbaasd opkijken dat hij nu ook een dichtbundel heeft gepubliceerd. De boeken van deze Engelse Nigeriaan puilden immers altijd al uit met een rijke taal en prachtige beelden. Zijn laatste roman, Onmetelijke rijkdom, was eigenlijk zelfs wat té poëtisch om helemaal in zijn genre te passen.
Gevecht in de geest is Okri's oproep aan de mensheid in het tijdperk van Aquarius (aldus de opdracht), en dat zal zij geweten hebben. In acht afdelingen worden wij uitgebreid opgeroepen om een nieuwe start te maken, onszelf en de wereld te herscheppen. Het kostbare overgangsmoment "in de eisprong van de tijd" kan immers van beslissende betekenis zijn voor de toekomst, wanneer wij maar ons gezond verstand en ons hart gebruiken. Dan is Okri's utopie van "echte wereldbeschaving" mogelijk, "in een nieuwe tijd, een nieuwe ruimte."
Okri de profeet is jammer genoeg niet zo interessant als Okri de schrijver. Zo poëtisch als z…Lees verder
De titel en de teneur van dit 'aan de mensheid in het tijdperk van Aquarius' opgedragen millenniumgedicht ontleende Okri aan de 18e eeuwse Engelse visionaire dichter William Blake: 'Het gevecht in de geest zal ik niet staken (...) totdat wij Jeruzalem hebben gebouwd.' Waarbij Jeruzalem staat voor de stad Gods, een paradijselijke stad. Okri's tekst is een evaluatie van wat de mensheid in het verleden aan groots en gruwelijks heeft gepresteerd, gevolgd door een bevlogen oproep tot ethisch ontwaken, tot een voorbijstreven van negativisme en laksheid, om te bouwen aan een betere wereld. De millenniumwende is daar het geëigende moment voor, vindt Okri: het is een magisch moment. De ronkende taal van dit bezweringspoeem balanceert voor ons, westerse cynici, op de rand van de pathetiek, maar het pleit voor het kaliber van de Nigeriaanse auteur (1959) dat de lezer zich om dat opkomende oordeel uiteindelijk terechtgewezen voelt. De tekst is gebaseerd op een millenniumlezing uit 1997; de eerst…Lees verder

Over Ben Okri

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Metsavend

Ben Okri (Minna, 15 maart 1959) is een Nigeriaans dichter en romanschrijver.

Biografie

Ben Okri werd op 15 maart 1959 geboren in Minna, Nigeria. Zijn moeder Grace is Ibo, zijn vader Silver is Urhobo. Zijn vader vertrok kort na zijn geboorte naar Engeland om rechten te studeren, het gezin volgde hem kort daarop. Ben Okri brengt zijn vroege jeugd door in Peckham, in Zuid-Londen. Als Okri zeven jaar is, keert het gezin terug naar Nigeria. Okri's jeugd wordt overschaduwd door de Biafra-oorlog.

Ben Okri herinnert zich heel duidelijk hoe hij op 14-jarige leeftijd begon met schrijven:

On this particular day, it rained, and this day changed my life. Everybody was out and I was in, alone. I was sitting in the living room and I took out a piece of paper and drew what was on the mantelpiece. That took me about an hour. Then I took another piece of paper and wrote a poem. …Lees verder op Wikipedia