Boek
Nederlands

De onzichtbare

Ben Okri (auteur)
Een man meent dat hij en zijn volk onzichtbaar zijn want in boeken staan ze nooit vermeld. Daarom gaat hij op zoek naar zichtbaarheid.
Titel
De onzichtbare
Auteur
Ben Okri
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Astonishing the gods
Uitgever
Amsterdam: Van Gennep, 2006
167 p.
ISBN
90-5515-689-2

Besprekingen

Recente romans over Afrika als Aminatta Forna's Ancestor stones (vert. Maanschaduw), Chimamanda Ngozi Adichies Half a yellow sun (vert. Een halve gele zon) en Uzodinma Iweala's Beasts of no nation (vert. In de huid van het beest) werden bij uitgever of pers gelanceerd als 'Great African Novels'. Toevallig allemaal West-Afrikaanse romans, hoewel Aminatta Forna, te gast op Het Andere Boek te Antwerpen, zich niet meteen als een Afrikaanse schrijver ziet. Bestaat er zoiets als de Great African Novel en wat bepaalt de identiteit van een Afrikaanse schrijver?Variaties in identiteitOm te beginnen: wat is het belang van de West-Afrikaanse literatuur vergeleken bij de rest van het continent? In 2002 lanceerde de Zimbabwe International Book Fair een lijst met 'Africa's 100 Best Books of the 20th Century', oorspronkelijk verschenen in verschillende koloniale en inheemse talen. Je zou denken dat hier iets van de krachtverhoudingen binnen de Afrikaanse literatuur zi…Lees verder
Een onzichtbare man gaat op reis om het geheim van de zichtbaarheid te ontdekken. Hij komt in de mysterieuze stad vol onzichtbare mensen; hij hoort hun stemmen maar ziet ze niet. Er is licht dat duisternis uitstraalt; de dingen hebben er geen namen, want als ze die wel hadden, zouden ze hun betekenis verliezen. Marmeren gebouwen lossen op in nevels; hij loopt over een brug die hij zelf moet dragen. Hij leert dat hij niet moet zoeken, maar eerst moet vinden. Dit poëtisch geschreven verhaal beschrijft een spirituele zoektocht naar de zin van de dingen. Het is een moderne parabel, speels en betoverend, een droom, een nieuw scheppingsverhaal. De Nigeriaanse auteur (1959) is een van de grote hedendaagse Afrikaanse schrijvers, die reeds meermalen bekroond is. Kleine druk.

Over Ben Okri

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Metsavend

Ben Okri (Minna, 15 maart 1959) is een Nigeriaans dichter en romanschrijver.

Biografie

Ben Okri werd op 15 maart 1959 geboren in Minna, Nigeria. Zijn moeder Grace is Ibo, zijn vader Silver is Urhobo. Zijn vader vertrok kort na zijn geboorte naar Engeland om rechten te studeren, het gezin volgde hem kort daarop. Ben Okri brengt zijn vroege jeugd door in Peckham, in Zuid-Londen. Als Okri zeven jaar is, keert het gezin terug naar Nigeria. Okri's jeugd wordt overschaduwd door de Biafra-oorlog.

Ben Okri herinnert zich heel duidelijk hoe hij op 14-jarige leeftijd begon met schrijven:

On this particular day, it rained, and this day changed my life. Everybody was out and I was in, alone. I was sitting in the living room and I took out a piece of paper and drew what was on the mantelpiece. That took me about an hour. Then I took another piece of paper and wrote a poem. …Lees verder op Wikipedia