Amerika, jaren dertig. Na een familiedrama wordt de vijftienjarige Thea Atwell naar een meisjeskostschool in de Blue Ridge Mountains gestuurd, waar ze een liefdesrelatie met de directeur krijgt.
Titel
De kostschool
Auteur
Anton Beatrice DiSclafani
Vertaler
Tineke Funhoff
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Yonahlossee riding camp for girls
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2013
349 p.
ISBN
9789021807485 (paperback)

Besprekingen

De vijftienjarige Thea Atwell komt tijdens de depressie die Amerika tijdens de jaren dertig van vorige eeuw teisterde terecht in Yonahlossee, een kostschool voor meisjes. Ze wordt hier naartoe gestuurd door haar ouders nadat er zich in hun familie, mede door toedoen van Thea, een waar drama afspeelde. Haar verblijf in Yonahlossee is volgens Thea slechts van tijdelijke aard, waardoor ze niet de moeite neemt om vriendschap te sluiten met de andere meisjes. Wanneer haar ouders haar na enkele weken nog steeds niet komen ophalen, voelt ze zich erg in de steek gelaten en tracht ze toch vriendschap te sluiten met verschillende medeleerlingen. Wanneer Thea na verloop van tijd paardrijles mag geven aan de dochtertjes van de directeur van de school ontwikkelt ze niet alleen een vertrouwensrelatie met deze meisjes, maar ook met hun vader. Een relatie die steeds meer evolueert naar een echte liefdesrelatie.
Het familiedrama waardoor Thea naar Yonahlossee wordt gestuurd, wordt langzaam ontsl…Lees verder
Het is 1930, het jaar waarin de 15-jarige Thea Atwell uit Florida naar een elite hippische meisjeskostschool in North Carolina wordt gestuurd. Reden: haar ouders hebben ontdekt dat ze een relatie heeft met haar iets oudere neef. Thea’s tweelingbroer Sam komt op de hoogte van deze relatie en doet wat hij vindt dat hij moet doen. Thea ervaart het wegsturen als een straf. Ze maakt wel contact met medeleerlingen en blinkt uit in paardrijden, maar dan begint ze een relatie met de jonge, getrouwde directeur van de school - wat betekent dat ze niet kan blijven. Ze trekt haar eigen spoor. Het verhaal speelt zich afwisselend af in de periode vlak voor de kostschool en het jaar op de kostschool. Een goed geschreven roman over een meisje (ik-figuur) dat te veel wil, dat een voor die tijd onfatsoenlijk gedrag vertoont en zo schade aanbrengt aan zichzelf en haar familie. Het boek is het - geslaagde - romandebuut van de Amerikaanse schrijfster (1980). Normaal lettertype.