Boek
Engels
Een groepje jongeren maakt de straten onveilig. Een van de bendeleiders wordt opgepakt, maar maakt ook in gevangenis amok. De overheid besluit tot een wetenschappelijk experiment: geweld moet hem wezensvreemd worden. Het experiment heeft echter een paar onverwachte bijwerkingen.
Onderwerp
Geweld, Jeugdbendes
Titel
A clockwork orange
Auteur
Anthony Burgess 1917-1993
Inleider
Blake Morrison
Taal
Engels
Editie
38
Uitgever
London: Penguin, [2012?]
XXIII, 140 p.
ISBN
9780141182605 (paperback)

Besprekingen

Tiener Alex beleeft zijn tienerjaren in overdrive: hij is de absolute leider van een bende die lak heeft aan alle morele waarden. Zij vullen hun dagen met gratuit geweld en verkrachtingen, zonder zich om hun slachtoffers te bekommeren. Uiteindelijk grijpt de maatschaappij in en krijgt hij een soort hersenspoeling die hem het geweld zou moeten doen afzweren. Controversiële psychologische roman die bijna veertig jaar oud is maar nog altijd niets aan kracht heeft ingeboet. Vooral de verfilming door Stanley Kubrick heeft veel bijgedragen tot de hype rond het boek. Deze roman is echter sterk genoeg op zichzelf om zonder die mediabelangstelling te overleven. Daarvoor zijn het thema (geweld), het onvergetelijke hoofdpersonage en de innoverende stijl (veel zelfgemaakte -op het Russisch geïnspireerde - woorden) te authentiek en beklijvend. Sobere heruitgave van dit meesterwerk uit de Engelse literatuur met een degelijke inleiding.

Over Anthony Burgess

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Zazie44

Anthony Burgess, pseudoniem van John Anthony Burgess Wilson (Manchester (Engeland), 25 februari 1917 – Londen, 22 november 1993) was een Brits auteur en componist.

Biografie

Anthony Burgess werkte als een onderwijsofficier in Brunei en Maleisië na de Tweede Wereldoorlog. In 1959 werd er een hersentumor bij hem geconstateerd en had hij een levensverwachting van een paar maanden. Hij gaf het lesgeven op en werd een fulltime schrijver. Later bleek dat deze diagnose foutief was.

In zijn carrière als schrijver publiceerde hij meer dan 50 boeken in verschillende genres waaronder fictie en sciencefiction. Ook schreef hij een studie over het werk en de taal van James Joyce met de titel Here comes everybody.

Zijn beroemdste en beruchtste boek was A Clockwork Orange, verfilmd door Stanley Kubrick in 1971. Het boek - dat zich te Londen in de nabije toekomst afspeelt - gaat in wezen over vrije wil en morali…Lees verder op Wikipedia