Boek
Nederlands

Waar heb ik dit aan verdiend?

Anselm Grün (auteur)
+1
Waar heb ik dit aan verdiend?
×
Waar heb ik dit aan verdiend? Waar heb ik dit aan verdiend?

Waar heb ik dit aan verdiend?

Beschouwing over het omgaan met leed en verdriet, door de benedictijner monnik.
Titel
Waar heb ik dit aan verdiend?
Auteur
Anselm Grün
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Womit habe ich das verdient?
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2007
136 p.
Aantekening
Omslagondertitel: Omgaan met leed en verdriet
ISBN
9789059950511

Besprekingen

Deze benedictijn heeft stilaan een bibliotheek vol geschreven. Hij behoort dan ook tot de meest gelezen auteur-zielzorgers van deze tijd. Dit boek handelt over een van de meest prangende vragen voor (gelovige) mensen: "waarom laat God leed en verdriet toe bij rechtvaardige mensen?" Grün antwoordt op die vraag vanuit de houding van Jezus van Nazareth, sterk ondersteund door inzichten uit de psychologie en -therapie.

Na een kennismaking met de manier waarop mystici met leed en verdriet omgaan, schrijft hij over zijn concrete omgang met mensen die geconfronteerd werden met ziekte, leed en verdriet. Ook al geeft hij toe dat lijden en dood onverklaarbaar zijn, toch neigt hij vaak naar de mystieke beleving van "het lijden in God als zaligheid van de mens". En als de benauwdheden van het lijden moeten beleefd worden als "de weeën van de geboorte van God", weliswaar "op de bodem van de ziel", vraag je je toch even af of je iets mist.

Er staan zeker verdienstelijke gedachten in…Lees verder
Wanneer mensen met ziekte, het sterven van een geliefde, natuurrampen, een scheiding of andere vormen van leed worden geconfronteerd, stellen zij vaak de vraag 'Waar heb ik dit aan verdiend?' Anselm Grün (*1945), benedictijner monnik en veelgelezen schrijver op spiritueel gebied, gaat uitgebreid op deze vraag in. Hij begint zijn boek met theologische antwoorden op leed en verdriet, vervolgens behandelt hij deze vragen vanuit de filosofie en vanuit verschillende wereldreligies. Ook in dit boek blijft Grün niet bij theorieën; hij beschrijft tevens vele concrete voorbeelden. Grün schuwt standaardantwoorden en respecteert het leed van de ander. Het lijden is onbegrijpelijk. Het aanvaarden van leed betekent aanvaarden dat ook God onbegrijpelijk is. Wat overeind blijft staan, is: 'God is liefde' (1 Joh. 4:16). Het beeld van een almachtige en barmhartige God valt echter niet in overeenstemming te brengen met het lijden; dit godsbeeld moet dus worden bijgesteld. Prettige bladspiegel. Een in b…Lees verder

Over Anselm Grün

Anselm Grün, OSB (Junkershausen, 14 januari 1945) is een Duitse Benedictijnerpater, schrijver van spirituele boeken, referent in spirituele thema’s, geestelijk verzorger en cursusleider voor meditatie- en contemplatieve trainingen.

Anselm Grün sloot in 1964 zijn studie aan een gymnasium te Würzburg af en trad datzelfde jaar tot het noviciaat toe van de nabijgelegen benedictijnerabdij van Münsterschwarzach.

Van 1965 tot 1971 studeerde hij filosofie en theologie in Sankt-Ottiliën (Beieren) en in Rome. Hij promoveerde in 1974 in de theologie. Tussen 1974 en 1976 concentreerde Grün zich op bedrijfswetenschappen in Neurenberg en in 1976 verscheen tevens zijn eerste boek, "Reinheit des Herzens". Het was het eerste in een rij van meer dan 200 boeken. Sinds 1977 werk Anselm Grün als cellarius van de abdij en is tevens verantwoordelijk voor de 20 bedrijven van de abdij en de missiewerken (missieprocuur).

Anselm Grün en zijn medebroeders hebben sinds de jaren 70 n…Lees verder op Wikipedia