Boek
Nederlands

Belcanto : roman

Ann Patchett (auteur)
In een Zuid-Amerikaans staatje gijzelt een groep terroristen maandenlang een belangrijk internationaal gezelschap van industrie͏̈len en politici, die bijeen zijn voor een concert van een wereldberoemde operazangeres.
Extra onderwerp
liefde, opera, Romans, NRC, boeken, muziek
Titel
Belcanto : roman
Auteur
Ann Patchett
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Bel canto
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2002
349 p.
ISBN
90-290-7217-2

Besprekingen

De Amerikaanse Ann Patchett (geb. 1963) volgde creative writing-cursussen bij o.m. Alan Gurganus en Russell Banks. Als undergraduate begon ze al met het publiceren van kortverhalen in belangrijke tijdschriften. Haar debuutroman, The patron saint of liars (1992), werd door de 'New York Times' verkozen tot opvallendste boek van het jaar. Taft (1994) werd bekroond met de Janet Heidinger Kafka Prize en haar derde roman, The magician's assistant (1997) leverde Patchett een Guggenheim fellowship op. Belcanto (2001) haar meest ambitieuze roman tot nog toe, zorgde voor de internationale doorbraak dankzij de Orange Prize en de Pen/Faulkner Award. Vanuit thematisch oogpunt is Belcanto vergelijkbaar met haar vorige werk: een geloofwaardige exploratie van uiteenlopende karakters die door toevalligheden samen op één hoop gegooid worden. Het verschil zit hem vooral in de vertelstructuur. Van drie ikvertellers over één ikverteller naar een verteller in de derde per…Lees verder
Een Japans zakenman wordt in een arm Zuid-Amerikaans land uitgenodigd in de hoop dat hij de zwakke economie zal versterken. Als een soort lokaas dient een beroemde sopraan, die speciaal voor hem een recital zal geven in het huis van de vice-president. Het gehele gezelschap wordt echter gegijzeld door een groep rebellen, die het om de president is te doen. Die is echter weggebleven om thuis naar een TV-soap te kijken (!). De gijzeling duurt meer dan 4 maanden en de gijzelaars en de gegijzelden groeien naar elkaar toe. Een van de gijzelnemers krijgt zelfs zanglessen van de diva en diverse liefdesaffaires ontstaan. Dit alles eindigt rampzalig als overheidstroepen het gebouw bestormen. Een onderhoudend, maar bizar en vrij ongeloofwaardig verhaal, ook al is het geïnspireerd door een historische gebeurtenis: de maandenlange gijzeling van de Japanse ambassade in Lima. Redelijke vertaling en heel geschikt voor wie in sprookjes gelooft. Paperback; kleine druk. Bekroond met de Orange Prize 2002…Lees verder

Over Ann Patchett

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Ann Patchett (Los Angeles, 2 december 1963) is een Amerikaans schrijver.

Biografie

Patchett werd geboren in Los Angeles en verhuisde op haar vijfde naar Nashville, Tennessee. Ze bezocht de Sarah Lawrence College en de University of Iowa Writers' Workshop. In 1990 studeerde ze aan de Fine Arts Work Center in Provincetown, Massachusetts, waar ze haar eerste roman schreef, The Patron Saint of Liars.

Haar derde roman, The Magician's Assistant, was genomineerd voor de Orange Prize for Fiction en leverde haar een Guggenheim Fellowship op. Voor haar volgende boek, de wereldwijde bestseller Bel Canto, ontving ze de PEN/Faulkner Award en de Orange Prize for Fiction. Dit boek behaalde een oplage van meer dan een miljoen exemplaren in de Verenigde Staten en werd vertaald in 30 talen, waaronder het Nederlands: Belcanto.

In haar memoires Truth & Beauty uit 2004 beschrijft Patchett haar vriendscha…Lees verder op Wikipedia