Boek
Nederlands

Het leven van een onbekende man

Andreï Makine (auteur), Jan Versteeg (vertaler)

Het leven van een onbekende man

Genre:
Na twintig jaar afwezigheid keert schrijver Sjoetov gedesillusioneerd terug naar Sint-Petersburg. Hij hoopt daar zijn jeugd terug te vinden: de idealen die hij koesterde en de vrouw van wie hij hield. Maar het Rusland van nu en de vrouw van toen zijn niet wat hij ervan verwachtte en zo overheerst de teleurstelling opnieuw, totdat er plotseling een onbekende man in zijn leven komt.
Titel
Het leven van een onbekende man
Auteur
Andreï Makine
Vertaler
Jan Versteeg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La vie d'un homme inconnu
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2012
251 p.
ISBN
9789044515695 (hardback)

Besprekingen

‘Het begrijpelijke lijden van een grote groep mensen, en, opeens, het lijden van een enkeling dat geen enkele logica begrijpelijk kan maken’. Dat is het wat het levensverhaal van een zwijgzame oude man, die in zijn eenkamerflat in Sint-Petersburg wacht op de verplegers die hem naar een home voor veteranen zullen vervoeren, ons te zeggen heeft. Toehoorder is de vijftigjarige Iwan Sjoetov, door zijn jonge minnares in Parijs in de steek gelaten en op zoek naar troost bij een jeugdliefde in het voormalige Leningrad, waar hij als oorlogswees is opgegroeid. Maar Leningrad heet nu Sint-Petersburg en maakt zich op om met veel bombarie zijn driehonderdste verjaardag te vieren en de hele wereld te tonen dat het van het Westen niets meer te leren heeft. Sjoetov, een schrijver wiens succes tanende is, belandt van zijn armzalige zolderkamertje in Ménilmontant in het superchique appartement in renovatie van de inmiddels rijke, moderne en oppervlakkige carrièrevrouw, die in niets meer doet denken aa…Lees verder
Indertijd was hij, Sjoetov, hoopvol naar Frankrijk uitgeweken. Nu, na het vertrek van zijn jonge vriendin, keert hij als vijftiger en gedesillusioneerd als schrijver en minnaar terug naar Rusland, op zoek naar zijn jeugdliefde Jana. Het is mei 2003 en St.-Petersburg viert met veel fanfare en franje het 300-jarig bestaan. Andere tijden, andere zeden. Het tsaristische verleden weerspiegelt zich in karikaturale parades, uitbundige braspartijen bewijzen de kapitalistische doorbraak. Tsjechov verworden tot pulp! In het luxueuze appartement van Jana, eigenares van een hotelketen, treft hij de oude Volski, wiens ervaringen tijdens de oorlog en onder het repressieve regime schrille tegenstellingen laten zien. Een gevoelig, trefzeker portret van deze 'homo sovieticus', waarin liefde en leed evenwichtig staan verwoord. De Russische auteur (1957; sinds 1987 wonend en werkend in Frankrijk) vertolkt aldus eens te meer subtiel en overtuigend de waanzin van een misdadig, schandalig tijdperk, 'waarin…Lees verder

Over Andreï Makine

CC BY 3.0 - Foto van/door Avjoska

Andreï Makine (Krasnojarsk, 10 september 1957) is een Frans schrijver van Russische afkomst. Hij publiceerde ook een aantal romans onder het pseudoniem Gabriel Osmonde.

Leven

Makine werd geboren in Krasnojarsk en groeide op in Penza. Hij leerde al vroeg Frans van zijn uit Frankrijk afkomstige grootmoeder (en volgens Makine zelf ook van een vriend) en schreef al op jonge leeftijd gedichten in het Russisch zowel als het Frans. Makine studeerde onder andere filologie en filosofie in Tver, Moskou en Novgorod.

In 1987 reisde hij naar Frankrijk in het kader van een uitwisselingsprogramma voor docenten en besloot er asiel aan te vragen. Sindsdien leeft hij als schrijver in Parijs.

In maart 2016 werd Makine verkozen tot lid Van de Académie française. Hij is daarmee het jongste lid dat ooit werd verkozen.

Werk

Na de teleurstellende ontvangst van zijn eerste romans, brak Makine in …Lees verder op Wikipedia