Boek
Nederlands

Het boek van de eeuwige korte liefdes

Andreï Makine (auteur), Jan Versteeg (vertaler)
+1
Het boek van de eeuwige korte liefdes
×
Het boek van de eeuwige korte liefdes Het boek van de eeuwige korte liefdes

Het boek van de eeuwige korte liefdes

Genre:
Tijdens het communistische bewind in Rusland komt een man tot de conclusie dat het in de liefde draait om de kortstondige momenten van geluk.
Titel
Het boek van de eeuwige korte liefdes
Auteur
Andreï Makine
Vertaler
Jan Versteeg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le livre des brèves amours éternelles
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2013
183 p.
ISBN
9789044520262 (paperback)

Besprekingen

  ‘Deze schoonheid werd een met onze ademhaling, zij was net voldoende om ons even niet meer te laten denken aan degenen die we dachten dat we waren.’ Een toevallige ontmoeting met Dmitri Ress, een strijdbaar, maar ook apart dissident tijdens het Sovjetregime van Breznjev, brengt de hoofdpersoon van deze roman ertoe zijn leven van een heel andere kant te bekijken, weg van de massa, weg van welke groep dan ook, weg van ‘de slaafsheid waarmee alle mensen altijd weer het gezonde verstand afzweren omdat ze bij de kudde willen horen’. Hij herinnert zich hoe in zijn leven — als jongetje in een weeshuis, als student in Leningrad, als jong intellectueel die uiteindelijk zal besluiten zijn land te verlaten — het vooral korte, meestal toevallige ontmoetingen zijn geweest die zijn bestaan richting en zin hebben gegeven.
De jonge vrouw die hij als zevenjarige de laatste brief van haar man ziet lezen, een soldaat omgekomen tijdens de oorlog in Afghanistan. Ze huilt om haar verdriet, maar glimla…Lees verder
In acht korte verhalen, die zich geleidelijk blijken te ontwikkelen tot een roman, schetst de van origine Russische auteur (1957) zijn ervaringen in de nadagen van de Sovjetheilstaat. Rode draad zijn de vrouwen die hem van zijn jeugd af voor zeer korte of langere tijd vergezeld hebben. Tegen het decor van een weeshuis, stalinistische volkswijken, troosteloze fabriekswijken of megalomaan opgezette onvruchtbare appelboomgaarden, schildert hij op zeer evocatieve wijze en in klassieke stijl veelal door de droom gevoede liefdesrelaties, die de enig mogelijke uitweg boden om te ontsnappen aan het verstikkende regime. Boeiende verhalen over een onzekere tijd in de Russische geschiedenis, toen niemand meer ergens in geloofde, zelfs niet in de illusie van wat komen zou. Kleine druk.

Over Andreï Makine

CC BY 3.0 - Foto van/door Avjoska

Andreï Makine (Krasnojarsk, 10 september 1957) is een Frans schrijver van Russische afkomst. Hij publiceerde ook een aantal romans onder het pseudoniem Gabriel Osmonde.

Leven

Makine werd geboren in Krasnojarsk en groeide op in Penza. Hij leerde al vroeg Frans van zijn uit Frankrijk afkomstige grootmoeder (en volgens Makine zelf ook van een vriend) en schreef al op jonge leeftijd gedichten in het Russisch zowel als het Frans. Makine studeerde onder andere filologie en filosofie in Tver, Moskou en Novgorod.

In 1987 reisde hij naar Frankrijk in het kader van een uitwisselingsprogramma voor docenten en besloot er asiel aan te vragen. Sindsdien leeft hij als schrijver in Parijs.

In maart 2016 werd Makine verkozen tot lid Van de Académie française. Hij is daarmee het jongste lid dat ooit werd verkozen.

Werk

Na de teleurstellende ontvangst van zijn eerste romans, brak Makine in …Lees verder op Wikipedia