Boek
Nederlands

Zwarte doos

Ook verschenen als 'Black box'

Amos Oz (auteur), Hilde Pach (vertaler)
+1
Zwarte doos
×
Zwarte doos Zwarte doos

Zwarte doos

Ook verschenen als 'Black box'

In de briefwisseling tussen vier joodse mensen in Israe͏̈l speelt de staat Israe͏̈l een grote rol.
Titel
Zwarte doos
Ook verschenen als
'Black box'
Auteur
Amos Oz
Vertaler
Hilde Pach
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Koefsa sjechora
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017
316 p.
ISBN
9789023458630 (hardback)

Besprekingen

Het verhaal van vier joodse mensen aan de hand van de brieven die zij elkaar schrijven - de lezer heeft als het ware de zwarte doos van hun leven in handen. De belangrijkste verhaallijn is de vlijmscherp beschreven haat-liefde verhouding tussen Ilana Brandstelter en haar ex-man Alexander Gideon (oud luitenant-kolonel, vermaard auteur van een studie over fanatisme). Daarmee vervlochten zijn het verhaal van hun rebelse zoon Boaz (die zijn bestemming zoekt in het leven) en het verhaal van Ilana en haar huidige man Michel Sommo, een fanatiek aanhanger van de Groot-Israël-gedachte. De roman is schrijnend en meedogenloos, maar ook vol tedere momenten en met prachtige humor. Met alle registers open beschrijft Oz wat de mens tot in zijn diepste kern bezielt - wereldliteratuur dus. Amos Oz (1939) is een vooraanstaand Hebreeuws schrijver. Vrij kleine druk.

Over Amos Oz

CC BY 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Amos Oz, geboren als Amos Klausner (Jeruzalem, 4 mei 1939 – Tel Aviv, 28 december 2018), was een Israëlisch schrijver, journalist, essayist en intellectueel.

Biografie

Amos Oz werd in 1939 als Amos Klausner geboren in Jeruzalem en woonde als enig kind met zijn literair geïnteresseerde, meertalige ouders in een kleine woning in Kerem Avraham, een joodse wijk buiten de oude stad. Zijn ouders waren in de jaren '30 naar het Britse Mandaatgebied Palestina geëmigreerd vanuit Litouwen en het huidige Oekraïne en ontkwamen zo aan de holocaust.

Op zijn veertiende, twee jaar na de zelfmoord van zijn zwaar depressieve moeder, verliet de jonge Klausner het ouderlijk huis en vestigde zich in de sinds 1905 bestaande kibboets Hulda in het midden van Israël. Alhoewel zijn ouders rechtse, niet-religieuze Zionisten waren en een broer van zijn grootvader zelfs presidentskandidaat was tegen de socialist Chaim Weizm…Lees verder op Wikipedia