Boek
Nederlands

Familiebanden

Wederwaardigheden van een Zuid-Engelse familie, die bestaat uit een grootmoeder, vier kinderen en zeven kleinkinderen, waarvan de meesten in hetzelfde huis wonen.
Titel
Familiebanden
Auteur
Amanda Brookfield
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The simple rules of love
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2008
526 p.
Aantekening
Vervolg op: Familiesonate
ISBN
9789047500766

Besprekingen

In het Verenigd Koninkrijk speelt het verhaal van de familie Harrison zich af. De verschillende generaties cirkelen rond het familiedomein in de buurt van Londen. Ashley House wordt bewoond door de grootmoeder Pamela, haar zoon Peter, zijn vrouw Helen en hun gezin. Iedereen in dit familie-epos zoekt zijn plaats in het leven. Pamela probeert zich te verdrinken in het meer. De kleinkinderen studeren af, zoeken elkaars gezelschap en komen naar buiten met hun eerste successen, zoals een tentoonstelling.

De vrijgezelle tante Elizabeth begint een relatie met de klusjesman. Cassie staakt het flierefluiten en wil kinderen, maar hoewel ze volop trouwplannen maakt met haar verloofde Stephen, loopt de conceptie niet van een leien dakje. De jongere zoon zoekt de bevestiging van de oudste zoon. Maar de problemen van de zeventienjarige Ed vallen helemaal uit de toon doordat ze ronduit alarmerend zijn. Weinig origineel dat de volkse kleindochter van de tuinman zwanger raakt van hem.

De…Lees verder
In dit vervolg op ‘Familiesonate’* wordt het leven van de welgestelde, Engelse familie Harrison opnieuw een jaar lang beschreven. Deze zeer hechte familie komt regelmatig samen in Ashley House, de grote familieresidentie waar Pamela, (groot)moeder van de familie, haar zoon Charlie, zijn vrouw Serena en zoon Peter wonen. Na de dood van haar man voelt Pamela zich, ondanks het vele gezelschap, ontzettend eenzaam en dit resulteert in een schokkende gebeurtenis. De familie steunt Pamela hierbij zo goed mogelijk, hoewel zij ook hun eigen zorgen en problemen hebben, zoals een ongewenste zwangerschap en een moeilijk lopend huwelijk. Elk familielid wordt in het boek gevolgd, wat zorgt voor een groot aantal verschillende verhaallijnen; omdat zowel de oudere als de jongere familieleden aan bod komen, is de roman aantrekkelijk voor een breed publiek. Een onderhoudende roman, die nooit verveelt dankzij de vele personages en interessante gebeurtenissen. Kleine druk.