Boek
Spaans

Los besos en el pan

Almudena Grandes (auteur)

Los besos en el pan

In de reeks:
Een portret van een Madrileense wijk die hard is getroffen door de economische crisis maar waarvan de bewoners zich niet laten kisten.
Titel
Los besos en el pan
Auteur
Almudena Grandes
Taal
Spaans
Uitgever
Barcelona: Tusquets, 2016
327 p.
ISBN
9788490661918 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Almudena Grandes (1960) is Spanjes populairste literaire schrijfster. In deze roman geeft ze een veelzijdige indruk van het leven in een wijk in het centrum van Madrid. Aan de hand van personages uit verschillende beroepsgroepen, klassen, generaties en nationaliteiten laat Grandes zien hoezeer de economische crisis er heeft ingehakt. Het leven van de bewoners, dat we een jaarlang volgen, wordt na jaren van voorspoed nu bepaald door werkloosheid, armoede, huisuitzettingen en zelfs honger. Grandes zet de huidige crisis in historisch perspectief door de armoede in Spanje na de Burgeroorlog in herinnering te brengen. De waardigheid waarmee de misère toen werd gedragen voert zij op als stichtend voorbeeld voor de mensen die nu worden getroffen door werkloosheid en armoede. Dat resulteert in een levendige, bonte schets van de bewoners van een Madrileense wijk in de nieuwe tijden van economische schaarste.

Over Almudena Grandes

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door FDV

Almudena Grandes Hernández (Madrid, 7 mei 1960) is een Spaanse schrijfster, columniste in het dagblad El País en vaste tafelgast in het radioprogramma Hoy por hoy van de zender Cadena SER.

Biografie

Hoewel Grandes al van jongs af aan schrijfster wil worden, studeert ze onder druk van haar moeder aan de faculteit van aardrijkskunde en geschiedenis aan de Complutense Universiteit van Madrid. Na die studie schrijft ze stukjes voor encyclopediën. Ze debuteert als fictieschrijfster met de erotische roman Las edades de Lulú in 1989 (vertaald als Episoden uit het leven van Lulu). De roman is een groot succes en is vertaald in meer dan 20 talen.