Boek
Nederlands
Een portret van een Madrileense wijk die hard is getroffen door de economische crisis maar waarvan de bewoners zich niet laten kisten.
Titel
Kleine helden
Auteur
Almudena Grandes
Vertaler
Mia Buursma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Los besos en el pan
Uitgever
Amsterdam: Signatuur, 2016
267 p.
ISBN
9789056725679 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Crisis en koekebrood

Roman. Almudena Grandes weeft in Kleine helden een lappendeken van sympathieke maar oppervlakkige feelgoodverhalen.

In Spanje heeft de crisis onbarmhartig toegeslagen. De armoede heeft de Spanjaarden overvallen 'vanuit het hart van dat Europa dat hen zo rijk zou maken, maar hen heeft beroofd van een schat die niet te koop is voor geld', constateert Almudena Grandes. Ten zuiden van de Pyreneeën is het altijd al armoe troef geweest, maar vroeger trotseerde de bevolking honger en ontberingen met opgeheven hoofd. Die trots en waardigheid zijn bij de jongeren ver te zoeken, aldus de Madrileense bestsellerschrijfster. In Kleine heldenkrijgt de oudere generatie de glansrol.

Sinds Het ijzig hart, dat als haar magnum opus wordt beschouwd, heeft Grandes de handen vol aan een zesdelige reeks over de Spaanse burgeroorlog en de Franco-dictatuur. Die Episodios de una guerra interminable zette ze even in de wacht voor een excursie naar het hier en nu, om de slachtoffers van de slabakkende economie een hart onder de riem te steken. Zo ver uit de koers is dat…Lees verder

Almudena Grandes (1960) is een van Spanjes populairste literaire schrijfsters. In deze roman geeft ze een veelzijdige indruk van het leven in een wijk in het centrum van Madrid. Aan de hand van personages uit verschillende beroepsgroepen, klassen, generaties en nationaliteiten laat Grandes zien hoezeer de economische crisis er heeft ingehakt. Het leven van de bewoners, dat we een jaarlang volgen, wordt na jaren van voorspoed nu bepaald door werkloosheid, armoede, huisuitzettingen en zelfs honger. Grandes zet de huidige crisis in historisch perspectief door de armoede in Spanje na de Burgeroorlog in herinnering te brengen. De waardigheid waarmee de misère toen werd gedragen, voert zij op als stichtend voorbeeld voor de mensen die nu worden getroffen door werkloosheid en armoede. Dat resulteert in een levendige, bonte schets van de bewoners van een Madrileense wijk in de nieuwe tijden van economische schaarste.

Over Almudena Grandes

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door FDV

Almudena Grandes Hernández (Madrid, 7 mei 1960) is een Spaanse schrijfster, columniste in het dagblad El País en vaste tafelgast in het radioprogramma Hoy por hoy van de zender Cadena SER.

Biografie

Hoewel Grandes al van jongs af aan schrijfster wil worden, studeert ze onder druk van haar moeder aan de faculteit van aardrijkskunde en geschiedenis aan de Complutense Universiteit van Madrid. Na die studie schrijft ze stukjes voor encyclopediën. Ze debuteert als fictieschrijfster met de erotische roman Las edades de Lulú in 1989 (vertaald als Episoden uit het leven van Lulu). De roman is een groot succes en is vertaald in meer dan 20 talen.