Boek
Nederlands

Onder een hemel van sproeten

Alex Boogers (auteur)
+1
Onder een hemel van sproeten
×
Onder een hemel van sproeten Onder een hemel van sproeten

Onder een hemel van sproeten

Genre:
Drie mensen, tussen wie vriendschappelijke banden bestaan, worden geconfronteerd met ingrijpende gebeurtenissen.
Titel
Onder een hemel van sproeten
Auteur
Alex Boogers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Podium, © 2017
373 p.
ISBN
9789057598364 (paperback)

Besprekingen

Volle roman over twee eenzame zielen die elkaar vinden in de polder

Het mooie thema komt in de verdrukking door Boogers' ambitie méér van het verhaal te maken.

Een grauwe volksbuurt met zijn kansarme bewoners, Alex Boogers (1970) - die zelf opgroeide in zo'n buurt - schreef er al vaker over. Maar in zijn achtste roman, Onder een hemel van sproeten, is niet zozeer een benauwende voorstad van Rotterdam het decor, maar de daaraan grenzende, weidse polder.

De weduwnaar Jacob maakt er lange wandelingen om zijn huis, dat zo leeg is na de dood van zijn vrouw, te ontvluchten. Op een dag ontmoet hij er een tienermeisje, Amy. Ook zij vlucht; voor een gespannen thuissituatie. Buitenbeentjes zijn ze beiden, die door de buitenwereld argwanend worden gadegeslagen. Maar niet in de polder, waar ze steun vinden bij elkaar.

De uit eenzaamheid geboren vriendschap die het verschil in leeftijd overstijgt is een mooi thema dat in gevoelige scènes wordt uitgewerkt. Het komt echter in de verdrukking door Boogers' ambitie er méér van te maken: een whodunit (iemand heeft Amy iets vreselijks aangedaan, maa…Lees verder

Drie personages vertellen beurtelings, in niet-chronologische volgorde, over hun leven. Het zijn Harvey Purperhart (een potige, zwijgzame Surinaamse jongen), Amy van den Bergh (een vijftienjarig sprieterig meisje met kunstzinnige aanleg) en Jacob Mantel (een oude ex-zeeman en vogelaar). Tussen hen bestaan vriendschappelijke banden, met Amy als spilfiguur. Ze worden alle drie geconfronteerd met ingrijpende gebeurtenissen en zijn of worden alle drie slachtoffer van anderen of het lot. De kernvraag waarom alles draait is: wanneer accepteren de mensen je nou eens zoals je bent? De gebeurtenissen spelen zich af in een Rotterdamse volkswijk en bij een meertje daar vlakbij, in de periode 2009-2017. De roman (inmiddels de achtste van Alex Boogers, 1970) heeft een meervoudig en wisselend vertelperspectief, is vernuftig (maar ook complex) van opbouw (met een kroniekachtig einde), sluit aan bij de actualiteit, is maatschappijkritisch en confronterend van aard en geschreven in een fraaie, pakkend…Lees verder

Over Alex Boogers

Alexander (Alex) Boogers (Vlaardingen, 14 juni 1970) is een Nederlandse schrijver. Hij werkt in Vlaardingen.

Levensloop

Na zijn jeugd studeerde hij Nederlands recht en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het boeide hem kort, waarna hij enige tijd Nederlandse taal- en letterkunde, Indonesische talen, culturen en Oceanië studeerde.

Boogers stortte zich vervolgens op het schrijven, hetgeen resulteerde in bijdragen in Renaissance, Passionate Magazine en Esquire. Niet veel later debuteerde hij onder het pseudoniem M.L. Lee met Het Boek Estee (1999). Drie jaar later verscheen zijn 'echte' debuut, onder zijn eigen naam.

In zijn roman Lijn 56 speelt het verhaal zich af tegen de achtergrond van de stad Vlaardingen, die Boogers steevast Het Naamloze Gat noemt. Het boek gaat over een buschauffeur die een ongeluk veroorzaakt wat zijn bestaan overhoop gooit.

Zijn volgende roman is Het…Lees verder op Wikipedia