Boek
Nederlands

Alle mensen liegen

Alberto Manguel (auteur), Jos Den Bekker (vertaler)
Hoe vind je de waarheid in een wereld die wordt geregeerd door leugens? Een Franse journalist probeert het antwoord op die vraag te vinden tijdens zijn onderzoek naar de dood van een Latijns-Amerikaanse schrijver. Over misstappen en misleidingen.
Titel
Alle mensen liegen
Auteur
Alberto Manguel
Vertaler
Jos Den Bekker
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Todos los hombres son mentirosos
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2011
189 p.
ISBN
9789044517002 (hardback)

Besprekingen

Alle mensen liegen van de Argentijnse auteur Alberto Manguel speelt zich af halverwege de jaren zeventig in de kringen van Latijns-Amerikaanse ballingen in Madrid, en concentreert zich rond de gewelddadige dood van Alejandro Bevilacqua. Die valt kort na de voorstelling van zijn Lofzang op de leugen, een roman over het dictatoriale klimaat in Buenos Aires, van een balkon en stort te pletter op de straatstenen van de Calle del Prado. Jaren later klopt journalist Jean-Luc Terradillos, die aan een biografie werkt van de raadselachtige auteur van deze enige maar fel opgemerkte roman, voor informatie aan bij Alberto Manguel, in wiens Madrileens appartement de moord heeft plaatsgevonden, maar die Bevilacqua ook in Argentinië goed heeft gekend. Hij is een van de vier getuigen die een licht zullen trachten te werpen op zowel de figuur als op de omstandigheden van de misdaad. De andere getuigen zijn: Andrea, Bevilacqua’s geliefde, die het manuscript van de roman per toeval ontdekt en het…Lees verder
De Argentijnse (maar vaak in het Engels schrijvende) auteur Alberto Manguel (1948) is vooral bekend geworden dankzij zijn talrijke en veel vertaalde boeken over alles wat met lezen te maken heeft, waaronder 'Een geschiedenis van het lezen'. Een van de vele zijlijnen van deze duizendpoot is de roman. Dit is zijn laatste (in het Spaans geschreven overigens) en de eerste van hem die in het Nederlands is vertaald. Het boek bevat vijf getuigenissen over Alejandro Bevilacqua, een (fictieve) Argentijnse schrijver die in de jaren zeventig in ballingschap gaat in Madrid, na in zijn vaderland gevangen gezeten te hebben en daar te zijn gemarteld. Hij komt op raadselachtige wijze om het leven. De onbetrouwbaarheid van de getuigenissen die meer licht moeten werpen op leven en dood van Bevilacque is op gelaagde wijze in de roman verweven. In dit opzicht is Manguels roman een schoolvoorbeeld van postmoderne onbetrouwbaarheid. Knap en geraffineerd is deze roman dus zeker, maar je echt raken doet hij …Lees verder

Over Alberto Manguel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Remi Mathis

Alberto Manguel (Buenos Aires, 1948) is een Argentijns non-fictieschrijver, essayist, vertaler, journalist en bibliofiel. Manguel is bekend van zijn in het Nederlands vertaalde werk zoals Een geschiedenis van het lezen (1996), Kunstlezen: over het kijken naar beeldende kunst (2000), Dagboek van een lezer (2004) en De bibliotheek bij nacht (2007).

Beknopte biografie

Manguel, geboren in Buenos Aires, groeide op in Israël, waar zijn vader ambassadeur was voor zijn land. Bij zijn terugkeer naar zijn geboorteland kwam hij in contact met de ondertussen blinde schrijver Jorge Luis Borges aan wie hij literatuur mocht voorlezen.
Vervolgens verbleef hij een twintigtal jaren in Toronto, Canada en werd er in 1985 staatsburger. In 2001 vestigde hij zich in het dorp Mondion in de Poitou, Frankrijk. Zijn bibliotheek omvat meer dan 30.000 boeken.

Lees verder op Wikipedia